úterý 8. října 2024

Úřady práce po zářijových povodních vyplatily již přes 330 milionu korun

Úřady práce v Česku vyplatily po zářijových povodních už více než 330 milionů korun na mimořádnou okamžitou pomoc. Nejvíce žádostí přišlo z Moravskoslezského a Olomouckého kraje.

prof

Obec Holčovice po povodních (3. 10. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Obec Holčovice po povodních (3. 10. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Úřady práce po zářijových povodních vyplatily již 330,2 milionu korun na mimořádnou pomoc. Téměř 7 200 lidí, především z Moravskoslezského a Olomouckého kraje, žádalo o podporu, přičemž průměrná částka na jednu žádost činila 46 018 korun. Některým domácnostem povodně zcela zničily bydlení, takže budou muset své domy demolovat.

Mimořádná pomoc se týká hlavně domácností postižených záplavami, ale také lidí v hmotné nouzi. Úřady práce pokračují v pomoci i nadále, nabízejí i další formy podpory, jako je příspěvek na bydlení nebo podpora v nezaměstnanosti. Průzkum mezi zasaženými domácnostmi ukázal, že čtyři procenta poškozených přišla o více než tři miliony korun.

Záplavy postihly hlavně Opavsko a Jesenicko, kde se například drobní podnikatelé stále potýkají s opravami zničených provozoven. V Jeseníku povodně zvýšily počet nezaměstnaných, většina zasažených však plánuje návrat k původní činnosti. Pojišťovny za povodně vyplatily přes dvě miliardy korun, přičemž odhad škod se vyšplhal na 17,9 miliardy. Nejvíce škod bylo nahlášeno na Bruntálsku.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0917628989
Domácí

Vláda poskytne obcím dvě miliardy na obnovu po povodních

profimedia-0907907130
Domácí Počasí

Povodně v Jeseníku přepsaly historii. Za den napadlo 386 milimetrů srážek

GZD65jZWAAAYtkX
Zahraniční

V Bosně povodně zabíjely. Teď se voda začíná rozlévat po celém Balkánu

profimedia-0813395837
Domácí

Slavnostní výlov Rožmberka letos nebude. Zrušily jej záříjové povodně