pátek 20. září 2024

Úpravna vody v Machníně. První projekt, který řeší dopady dolu Turów

Dopady sucha a těžby v dole Turów řeší investiční fond. Prvním projektem je úpravna vody v Machníně.

důl Turów

Důl Turów u hranic Polska a ČR.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Důl Turów u hranic Polska a ČR.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

První investicí z fondu Turów je úpravna vody v Liberci, místní části Machnín. Tato rekonstrukce a s ní související revitalizace zdrojů vody je prvním ze čtyř investičních projektů, které pomohou vypořádat se s dopady sucha a důlní činností polského dolu Turów v oblastech Hrádecka a Chrastavska v Libereckém kraji.

Úpravna by měla zajistit kvalitní zdroj pitné vody pro všechny obyvatele v oblasti. „Z 35 milionů eur, které přinesla Libereckému kraji Dohoda o Turówu, budou finančně podpořeny kromě rekonstrukce úpravny vody v Machníně také například zvýšení kapacity chrastavského vodojemu Svatý Ján a stavba vodovodů mezi Hrádkem nad Nisou a Václavicemi a z Chrastavy do Horního Vítkova,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Stavba úpravny vody by měla být hotová do června 2025. „Díky dohodě s Polskem má Liberecký kraj kompenzace, které již nyní využívá na zajištění zlepšení dodávek vody v oblastech Hrádecka a Chrastavska. Nejsem jistě sám, kdo je rád, že i odstupem času se ukazuje, že dohoda s Polskem byla v dané situaci to nejlepší možné řešení,“ řekl Michal Pastvinský, zmocněnec ČR pro Dohodu o spolupráci k řešení vlivů těžební činnosti v povrchovém hnědouhelném dole Turów.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

Vizualizace liberecké náplavky
Domácí

Začala stavba náplavky v Liberci

Solární elektrárna na budově Krajského úřadu Libereckého kraje
Domácí Zelená energie

Liberecký kraj buduje solární elektrárny s pomocí EU

prof
Domácí Počasí

Bouřky zasáhly Královéhradecký a Liberecký kraj

Octavie se zaraženým krumpáčem ve střeše.
Krimi

Vandal zasekl do střechy auta krumpáč