úterý 30. dubna 2024

Univerzita Karlova bude spoluvytvářet Wikipedii

Univerzita Karlova se bude podílet na tvorbě internetové encyklopedie Wikipedie. Memorandum o spolupráci podepsali představitelky obou institucí – rektorka UK Milena Králíčková a výkonná ředitelka Wikimedia ČR Klára Joklová.

Wikipedia

Ilustrační foto
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: pixabay.com

Univerzita Karlova bude v souladu se svou tzv. třetí rolí ve společnosti podporovat vznik a rozšiřování nových slovníkových hesel pro encyklopedii Wikipedie a participovat na jejich odborném zpracování. Hesla budou vycházet i z odborné a vědecko-výzkumné činnosti UK. Stejně tak se bude univerzita podílet na zkvalitňování a doplňování obsahu již existujících slovníkových hesel.

Vysokoškoláci jsou ideálními wikipedisty. Jsou digitálně zdatní, zvyklí ověřovat zdroje, mají zkušenosti s psaním odborných textů a svůj cenný volný čas chtějí využít smysluplně. Naše projekty směřují k rovnosti, udržitelnosti, rozvoji mediální gramotnosti a kritického myšlení, což je směr, kterým jde i Univerzita Karlova. Spolupráce se tak nabízela a těší mě, že ji budeme realizovat,“ uvedla výkonná ředitelka Wikimedia ČR Klára Joklová.

Autor: HT
Zdroj: cuni.cz

Související

síťová neutralita
Zahraniční

Spojené státy se vrací k síťové neutralitě

počítač rodič dítě
Inspirace Technologie

Rodičovskou kontrolu na internetu má zapnutou jen 43 procent žáků druhého stupně

358555727_10222194216713987_4236539316717313953_n
Domácí

Policie zastavila Kobzovo stíhání. Výroky o fakultě nebyly za hranou zákona

staří lidé internet
Domácí Technologie

Základní digitální dovednosti mají více než dvě třetiny Čechů