pátek 18. října 2024

Unikátní Štvanická lávka spojila Holešovice a Karlín

Rychlejší a bezpečnější cesta čeká chodce a cyklisty mezi pražskými Holešovicemi a Karlínem. Otevřela se tam totiž Štvanická lávka, s řadou architektonických i technologických unikátů.

DJI_0556.JPG

Štvanická lávka
Zdroj: MHMP

  • Štvanická lávka
  • Zdroj: MHMP

300 metrů dlouhá konstrukce je z bílého betonu, poslední pole na holešovické straně je pak zvedací, aby odolalo i tisícileté vodě. Lávku doplňují umělecká díla. Výstavba vyšla asi na 352 milionů korun. S otevřením Štvanické lávky zároveň končí provoz přívozu P7, který doposud propojoval oba břehy.

„Čisté tvary lávky obohacují pozoruhodné detaily, třeba podsvícené bronzové zábradlí, které ukončují symbolické umělecké prvky zvířat. Lávka je pro pěší a cyklisty, stavěná je ale tak, aby umožnila i nouzový průjezd záchranné služby,“ říká náměstek primátora Zdeněk Hřib.

Madla na karlínské straně jsou v podobě koní, na té holešovické jsou býci, ostrov Štvanici pak zdobí zajíci. Z lávky je na ostrov přímý vstup. Na něm se uvažuje o zpřístupnění břehů, na kterých vznikne příjemné sezení u vody. Na lávce je socha Řeka od Jana Hendrycha.

Související

Návrat hodinové věže na Průmyslový palác
Domácí Video

Hodinová věž se vrátila na pražský Průmyslový palác

profimedia-0798282641
Domácí

Obvinění v kauze DPP jsou stíháni na svobodě

profimedia-0798282686
Domácí

Hřib vyzývá ředitele DPP k rezignaci po zásahu policie

profimedia-0798282641
Domácí

Policie zasahuje v pražském dopravním podniku kvůli podezřelým zakázkám