Unikátní sádra zachrání letní dovolenou. Dá se s ní i koupat

V českých nemocnicích se objevila zajímavá „letní“ novinka. Ta pomůže doslova zachránit dovolenou pacientům se zlomeninami. Speciální sádru, se kterou je možné se koupat, nabízí například uherskohradišťská nemocnice a to jako první ve Zlínském kraji.

Sádra,se kterou se může pacient koupat

Sádra,se kterou se může pacient koupat
Zdroj: uherskohradišťská nemocnice

  • Sádra,se kterou se může pacient koupat
  • Zdroj: uherskohradišťská nemocnice

Jde o lehkou a hygienickou „sádru“ Opencast, se kterou může pacient normálně do vody. „Novodobá „sádra“ je vyrobená ze speciálního plastického materiálu, který se po nahřátí v peci, umístěné v ordinaci, modeluje přímo na zraněnou končetinu. Po vychladnutí drží požadovaný tvar a napomáhá správnému hojení. Plastový korpus je podložen měkkou pěnou, kůži neodře a je hygienický. Připevněn je pomocí plastových svorek,“ popisuje lékař Martin Vybíral.

Materiál je zcela prodyšný a pacienty tak během hojení netrápí svědění ani zápach. Rozhodnutí, pro jakou zlomeninu je tato sádra vhodná, je vždy na ošetřujícím lékaři. Podle prozatímních zkušeností se používá spíše k nedislokovaným zlomeninám, tedy úrazům bez posunu úlomků kostí a lehčím zraněním. Za „koupací“ sádru zaplatí pacienti částku 2 500 až 4 000 korun.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Uherskohradišťská nemocnice a.s.

Související

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Domácí Covid

Válek opět vyzývá k očkování proti covidu a chřipce

profimedia-0690184967
Domácí Zdraví

Na Karlovarsku řádí žloutenka

Vědci zkoumají regenerační buňky na pulcích drápatky vodní.
Zdraví Věda

Objev regeneračních buněk může přinést léčbu bez jizev

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven