Unikátní příležitost: Muzeum v Písku představí hřeb z Kristova kříže

Nález století – tak se před třemi lety označoval nález hřebu z Kristova kříže v kostele v Milevsku. Relikvii na mimořádné krátkodobé výstavě představuje Prácheňské muzeum v Písku. Přístupná bude jen deset dnů.

hřeb

Svatý hřeb z Kristova kříže
Zdroj: Člověk a víra

  • Svatý hřeb z Kristova kříže
  • Zdroj: Člověk a víra

Podívat se na jeden z hřebů, kterým o Velikonocích přibili ke kříži Ježíše Krista, můžou zájemci o nadcházejících svátcích v Prácheňském muzeu v Písku. Vzácnou pašijovou relikvii našli archeologové ukrytou v tajné chodbě ve zdi kostela svatého Jiljí v Milevsku před třemi lety a řada historiku ji tehdy označila za nález století. „Jde o unikátní archeologický objev a jsme opravdu rádi, že můžeme právě na Velký pátek zahájit tuto výstavu. Symbolicky v den, kdy probíhají největší křesťanské svátky,“ uvedl náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro oblast kultury Pavel Hroch.

Šesticentimetrový hřeb byl v relikviářové skříňce ve zdi kostela, pravděpodobně ji tam někdo ukryl kolem roku 1420 před husity. O tom, že je hřeb skutečně více než dva tisíce let starý a pocházel opravdu z kříže Ježíše Krista, svědčí řada ukazatelů. Relikviář měl nátěr ultramarínovou barvou, která se na našem území nikdy prakticky nepoužívala a je nejdražší modrou barvou na světě, na skříňce byl navíc Ježíšův symbol, písmena IR, což je latinská zkratka pro Iesus Rex, Ježíš král. Na hřebu je podle historiků i křížek z jednadvacetikarátového zlata, což je typické označení svaté relikvie. "Podařilo se tedy vyzvednout historický artefakt, který středověká společnost považovala za jednu z nejvzácnějších křesťanských relikvií na světě,“ vysvětluje archeolog Pavel Břicháček.

Mezi pašijové relikvie patří také trny z trnové koruny nebo dřevo z Pravého kříže.

Výstava nazvaná Svatý Hřeb z Milevska bude veřejnosti přístupná od pátku 7. dubna do neděle 16. dubna.

Autor: Jan Skala

Související

GFp_u8EXUAER5Uc
Zahraniční

Začal jeden z procesů století. Keňa soudí hlavní strůjce masakru v lese Shakahola

Velikonoce na zámku Loučeň.
Domácí Tipy na výlety

Velikonoční návštěvnost památek překonala očekávání. Zafungovalo počasí

profimedia-0670050149
Domácí

Zvíkovský most přes Vltavu byl uzavřen. Objížďka je dlouhá 15 kilometrů

profimedia-0838845331
Domácí

O Velikonocích zemřelo na silnicích nejvíce lidí od roku 2016