čtvrtek 12. září 2024

Unikátní odchov v plzeňské zoo: Vzácné agamy mají pět mláďat

Teraristé čekali na první odchov celých 15 let. Ze dvou snůšek se teď vyklubalo pět mláďat.

agama-lophosaurus-dilophus-km (38)-upr-mini

Stromová agama.
Zdroj: Zoo Plzeň

  • Stromová agama.
  • Zdroj: Zoo Plzeň

Chov stromových agam Lophosaurus dilophus začal v Plzni v roce 2008, kdy zoo získala pár velkých ještěrů. Krátce po příjezdu ale uhynula samice. Získat jinou bylo téměř nemožné. „Na jedince odchované v lidské péči snad nebylo možné ani narazit. Většina importovaných zvířat z volné přírody trpěla po náročném transportu přes půl zeměkoule dehydratací a velmi špatným zdravotním stavem končícím v naprosté většině případů úmrtím,“ popisuje mluvčí zoo Martin Vobruba s tím, že v současnosti chová stromové agamy v Evropě už jen moskevská zoo.

Pět let žil samec sám, v roce 2013 jej zoo deponovala k soukromému chovateli a přišel první úspěch v podobě úspěšné snůšky, ze které zoo získala tři mláďata. Dospělosti se dožila pouze dvě z nich, samice.

Ty ale zase musely počkat na partnera, protože původní samec ze zoo byl jejich otec. V roce 2021 zoo získala dospělého samce, který se rychle zabydlel, zvířata ale nejevila žádné známky kontaktu. „Mezi ošetřovateli začaly panovat obavy, že agamy mohou pocházet ze vzdálených lokalit a nemusejí být navzájem reprodukčně kompatibilní. Obavy zesílily po nalezení neoplozené snůšky vajec. Oplozená vejce objevili ošetřovatelé až v září 2022, žádné z mláďat se ale nevylíhlo,“ vypočítává mluvčí.

Ke zdařilému líhnutí došlo letos v březnu, kdy po 99 dnech inkubace přišlo na svět první mládě, druhé následovalo o tři dni později a v dalších týdnech pak ještě další tři. „Ošetřovatelé oslavují pět vylíhnutých mláďat a drží pěsti dalším sedmi vejcím, která čekají v inkubátoru,“ doplnil mluvčí.

Související

left-twin-girl-right-twin-boy
Zahraniční Fauna

Nejstarší pandí matka přivedla na svět v Číně dvojčátka

Tento pandí pár ze zoo ve Washingtonu je již od listopadu v Číně
Zahraniční Fauna

Do Washingtonu se vrátí pandy

pštros
Ostatní Fauna

Milovaný pštros z Kansasu snědl klíče a zemřel

Zoo Ostrava
Světové dny Fauna

Den milovníků zoo