pátek 26. dubna 2024

Unikátní objev! Archeologové našli hlavy ikonických soch řeckých bohů

Archeologové při vykopávkách v Anglii našli velmi vzácný objev. Dvě velké sochy hlav římských bohů jsou staré stovky let. Takové nálezy prý v Británii nejsou příliš běžné, jejich hodnota je tak zřejmě nevyčíslitelná.

Fw4vNdWWwAAjZJi.jpg

Nález v Carlisle
Zdroj: Stuart Walker

  • Nález v Carlisle
  • Zdroj: Stuart Walker

Archeologové mají v Anglii doslova žně, a to konkrétně v místě bývalých římských lázní v současném kriketovém klubu ve městě Carlisle. Poslední nález jim doslova vyrazil dech. Pod zemí se ukrývaly velké sochy hlav římských bohů. Odhalili je dobrovolníci, kteří při vykopávkách pomáhají. Podle nich pochází asi z roku 200. „Když se všichni archeologové profesionálové, začali kolem tlačit, uvědomil jsem si, že je to skutečně něco,“ popsal situaci jeden z dobrovolníků.

Hlavy kdysi nejspíš byly součástí soch vysokých asi tři a půl až čtyři a půl metru. Jsou asi třikrát větší než lidská hlava a byly na okraji kdysi dlážděné římské cesty poblíž Hadriánova valu ve městě. „Za 30 let, co jsem archeolog, jsem nikdy předtím nic takového nenašel. Pravděpodobně můžete počítat na jedné ruce příklady tohoto druhu v Británii. Postavy nejsou neobvyklým nálezem v lázeňských domech, ale sochy této velikosti jsou opravdu výjimečné,“ řekl vedoucí archeolog Frank Giecco. Dodal, že jejich hodnota bude nevyčíslitelná.

Od roku 2021 bylo na tomto místě nalezeno více než 1000 artefaktů včetně keramiky, zbraní, mincí a polodrahokamů. Kusy nalezené při předchozích vykopávkách za posledních osm let mají být příští rok vystaveny na výstavě v Britském muzeu v Londýně.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

Rishi Sunak
Zahraniční

Británie posílí armádu. Ta má trumfnout Polsko a být nejsilnější v Evropě

čaj
Světové dny

Den čaje

GKupCzcWcAAHvCV
Zahraniční

Karel na libru. Britský král bude teprve druhým monarchou na bankovkách