pondělí 28. října 2024

Auto na hašení elektromobilů má i stopu českých konstruktérů

Čeští hasiči testují nové unikátní vozidlo z Velké Británie. To by mělo pomoci v při požárech elektromobilů, které dosud představují velký problém.

hasičské auto

Nový vůz pomůže hasičům při požárech elektromobilů
Zdroj: Twitter

  • Nový vůz pomůže hasičům při požárech elektromobilů
  • Zdroj: Twitter

Hasiči si dosud lámali hlavu nad tím, jak budou postupovat při hašení požárů elektromobilů, což je činnost velmi obtížná a vyžaduje jiný postup než hašení aut se spalovacími motory. S řešením nyní přichází britská firma ProSpeed. Ta ukázala zbrusu nový model vozu Toyota Hilux - Hiload 6x6 , který je vybavený unikátní hasicím systém ColdCutCobra. Ten má speciální brusku, která dokáže vyříznout díru do baterie hořícího elektromobilu a pod vysokým tlakem zhruba 300 barů do něho vstřikuje vodu. Podle posledních testů se požár tímto způsobem hašení zlikviduje za deset minut a spotřebuje se při něm 240 litrů vody. To je asi pětina nádrže, kterou vůz disponuje. Kromě kompletního hasičského vybavení může mít vůz naviják s vyprošťovacími oky, střešní nosiče nebo světelnou LED rampu.

Vozidlo sice vzniklo ve Velké Británii, na jeho tvorbě se ale podíleli i čeští konstruktéři. Proto také Hasičský záchranný sbor České republiky dostal vůz k testování. Za kolik si jej následně budou moci hasiči pořídit, zatím britská firma nesdělila.

Požáry elektromobilů jsou velkým problémem. Někteří výrobci dokonce doporučují ponoření celého vozu do vodní lázně na několik dnů. Auto se totiž může i několik dní po uhašení opět rozhořet.

Autor: Jan Skala

Související

Tesla
Ekonomika Elektromobily

Tesla je nejoblíbenější značkou elektromobilů v Česku

elektrická dodávka
Ekonomika Elektromobily

Evropská hlavní města připravují bezemisní zóny. Klíčem jsou elektrické dodávky

Gigafactory Tesly v Německiu
Ekonomika Elektromobily

Tesla bude mít největší výrobní závod v Německu

Elektromobil Porsche Taycan
Ekonomika Elektromobily

Porsche hlásí rapidní pokles prodejů. Viní čínské elektromobily