středa 9. října 2024

Unikátní dron dokáže hasit oheň

Plzeňští dronaři vytvářejí nový typ dronu, který pomůže hlavně hasičům. Ponese speciální hasící patrony, jejichž úkolem bude uhasit lokalizované ohnisko požáru v uzavřených prostorech.

Zhášecí dron

Zhášecí dron
Zdroj: Správa informačních technologií města Plzně

  • Zhášecí dron
  • Zdroj: Správa informačních technologií města Plzně

Na vývoji speciálního bezpilotního letounu spolupracují specialisté-dronaři ze Správy informačních technologií města Plzně s odborníky z ČVUT a společnosti Fly4Future. Prototyp nového stroje je vybaven termokamerou, díky níž je možné lokalizovat ohnisko požáru. Zásadní inovací je pak schránka obsahující zhášecí patrony.

Tyto zhášecí patrony má stroj za úkol dopravit na místo určení tak, aby došlo k jejich rozptylu a uhašení daného ohniska. Primárně půjde určitě o uzavřené prostory, máme ale spoustu otázek k řešení, třeba i to, jak bychom tuto technologii mohli využít venku,“ vysvětluje pro Minutové zprávy Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně.

Projekt je nyní v testovací fázi a odborníci mají před sebou řadu výzev. V současné době není možné létat venku a obecně nelze z dronu nic shazovat. To zakazuje legislativa. Výzkumníky proto čekají jednání na příslušných úřadech. Hasičům by tato "vychytávka" měla v budoucnu přinést nové možnosti, jak efektivně regulovat šíření požáru. Pokud všechno půjde podle plánu, odborníci by rádi na jaře představili nový typ dronu také policistům.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Magistrát města Plzně

Související

fencl52
Domácí

Západočeská univerzita nabízí budovu ředitelství Škodovky. Chce za ní 175 milionů

Křižíkova ulici v Plzni na Roudné.
Domácí

Plzeň rozšiřuje placené parkování na Roudné a v Petrohradě

zásah hasičů
Domácí

Policisté a hasiči dostanou zaplacené přesčasy o povodni

459412504_10161087483079219_6345409652675667534_n
Domácí

Pardubice i Plzeň pojedou po staru. Jen ti Piráti už u toho budou chybět