Úmrtí dravců a sov má nejčastěji na svědomí člověk

Hlavní příčinou úhynu dravců a sov za posledních sto let je přímé pronásledování člověkem, tedy otrávení, zastřelení či jiný způsob úmyslného usmrcení.

Káně lesní.

Káně lesní.
Zdroj: Pixabay

  • Káně lesní.
  • Zdroj: Pixabay

Čeští a slovenští ornitologové analyzovali data u čtyřiadvaceti druhů dravců a sov v letech 1913 až 2017. Výsledky ukázaly, že hlavní příčinou úmrtí dravců je člověk. Dravci a sovy nejčastěji umřou v důsledku toho, že je lidé pronásledují a následně zastřelí, otráví nebo jinak úmyslně usmrtí.

Mnohé druhy umírají v důsledku střetů s vozidly či na drátech či sloupech napětí. „Dravci a sovy jsou vrcholoví predátoři. Mnohé z nich zásadním způsobem ovlivňuje lidská činnost, od rušení, přes ničení životního prostředí až po usmrcení. Antropogenní úmrtnost, tedy ta, která je zapříčiněná člověkem a jeho, byť i neúmyslným vlivem, významně a dlouhodobě působí na počty dravců a sov,“ uvedl hlavní autor studie Martin Šálek z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR a České společnosti ornitologické.

Po roce 2000 se střety s vozidly dostaly na pomyslnou první příčku v příčinách neúmyslného usmrcení dravců a sov. „Naše zjištění naznačují, že úsilí o ochranu dravců a sov by se mělo zaměřovat jak na omezení přímého pronásledování, tak i na zmírnění úmrtnosti dravců a sov na silnicích,“ řekl Šálek.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: AVČR

Související

Boubínské jezírko na Šumavě.
Domácí Příroda

Obyvatelé Šumavy považují národní park za klíčovou součást svého života

Spongipellis
Domácí Příroda

Vědci vytvořili databázi genomů 98 ohrožených druhů

vlaštovka
Domácí Příroda

Povodně ohrožují zvířata. Záchranné stanice jsou v pohotovosti

Tetřívek obecný
Domácí Fauna

Česko a Sasko spojí síly v ochraně tetřívka