úterý 22. října 2024

Umělou inteligenci v podobě chatbota nabídne i Google. Přivítejte Barda

Google reaguje na konkurenci Microsoftu a dalších technologických firem oznámením vlastní umělé inteligence. Blíží se nástup Barda, chatbota konkurujícímu ChatGPT a dalším.

google

Ilustrační foto.
Zdroj: Google

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Google

Microsoft masivně investuje do společnosti Open AI, která ohromila veřejnost umělou inteligencí v podobě chatovacího robata ChatGPT, aby mohl umělou inteligenci zakomponovat od vlastních služeb jako vyhledávače Bing. Zatímco ChatGPT je venku od prosince, tak na konkurenci od Googlu se stále čeká.

Konverzační chatbot od Googlu se bude jmenovat Bard a nabídne obdobné funkce jako ChatGPT. Tudíž po zadání jakékoliv otázky „poskytne aktuální a vysoce kvalitní odpovědi z informací na webu v mnoha jazycích,“- prohlásil výkonný ředitel Googlu Sundar Pichai. Podle Pichaie bude Bard zpřístupněn veřejnosti v následujících několika týdnech.

Pichai na Twitteru zveřejnil video, které ukazuje, jak Bard funguje. Konkrétně položil v angličtině dotaz ohledně toho, co by mohl říct o nových objevech Webbova teleskopu svému devítiletému synovi, načež mu Bard odpověděl v bodech, co by jeho syna mohlo zajímat.

Aktuálně Barda zkoušejí externí testeři Googlu. „Spojíme jejich zpětnou vazbu s vlastním interním testováním, abychom zajistili, že Bardovy odpovědi splňují naši vysokou laťku kvality a bezpečnosti. V příštích týdnech zpřístupníme Barda širší veřejnosti.“

Umělá inteligence nám může pomoci dostat se k jádru toho, co se na internetu snažíme najít,“ prohlašuje Pichai. Ředitel Googlu zmínil i další funkce a aplikace, do kterých by umělá inteligence byla zakomponována, ale blíže je nespecifikoval.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Google

Související

2856173673_98ab05e317_c
Zahraniční

Datová centra Googlu bude napájet jaderná energie

čip AMD
Zahraniční AI

AMD chce konkurovat Nvidii. Představilo vlastní AI čip

IMG_8448
Zahraniční Zajímavosti

Mluvící zvířecí exponáty v britském muzeu. Hlas jim dá umělá inteligence

internet
Domácí Technologie

V Česku roste popularita mobilního internetu a tarifních služeb