čtvrtek 21. listopadu 2024

Umělá sladila mohou způsobit cukrovku

Spousta lidí používá umělá sladidla v domnění, že tím prospívají svému zdraví. Studie ale tvrdí opak.

tea-2356764_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Lidé by se měli vyvarovat sladidel jako je aspartam, sacharin či stévie. Místo toho by měli více konzumovat potraviny s přirozeně se vyskytujícími cukry, například ovoce nebo med. Tvrdí to nová studie publikovaná v Diabetes Journal s tím, že lidi používající umělá sladidla také víc ohrožuje cukrovka druhého typu. Francouzští vědci devět let analyzovali stravu více než 105 tisíc lidí, diabates druhého typu se objevil u 972 z nich.

„Umělá sladidla nemusí být bezpečnými alternativami cukru,“ uvedli vědci.

Podle výzkumu navíc výměna cukru za sladidla nevede k hubnutí. Například cola bez cukru obsahuje aspartam, který je dvěstěkrát sladší než cukr. Zvyšuje chuť k jídlu a zvýrazňuje aroma.

Autor: Emil Mikuš
Zdroj: The Sun

Související

cukrovka
Zahraniční Zdraví

Počet diabetiků se za 30 let zdvojnásobil. Evropa je stabilní, vzestup hlásí USA i Čína

léky
Domácí Zdraví

Česká lékárnická komora varuje před nesprávným užíváním antibiotik

Bakterie treponema pallidum způsobující syfilis.
Zahraniční Zdraví

USA hlásí pokles pohlavně přenosných nemocí

vinná réva
Zdraví Věda

Naděje v prevenci rakoviny tlustého střeva. Vědci testují látky z červeného vína