Umělá sladila mohou způsobit cukrovku

Spousta lidí používá umělá sladidla v domnění, že tím prospívají svému zdraví. Studie ale tvrdí opak.

tea-2356764_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Lidé by se měli vyvarovat sladidel jako je aspartam, sacharin či stévie. Místo toho by měli více konzumovat potraviny s přirozeně se vyskytujícími cukry, například ovoce nebo med. Tvrdí to nová studie publikovaná v Diabetes Journal s tím, že lidi používající umělá sladidla také víc ohrožuje cukrovka druhého typu. Francouzští vědci devět let analyzovali stravu více než 105 tisíc lidí, diabates druhého typu se objevil u 972 z nich.

„Umělá sladidla nemusí být bezpečnými alternativami cukru,“ uvedli vědci.

Podle výzkumu navíc výměna cukru za sladidla nevede k hubnutí. Například cola bez cukru obsahuje aspartam, který je dvěstěkrát sladší než cukr. Zvyšuje chuť k jídlu a zvýrazňuje aroma.

Autor: Emil Mikuš
Zdroj: The Sun

Související

DNA
Zdraví Věda

Český objev přináší naději v léčbě genetických nemocí

profimedia-0953112849
Zahraniční Zdraví

Čína bojuje s virem HMPV. Šíří se i v Británii

malárie
Zahraniční Zdraví

Nový test WHO přináší bezpečnější léčbu malárie

káva
Zdraví Zajímavosti

Chcete si prodloužit život? Pijte kávu jen po ránu