Umělá sladila mohou způsobit cukrovku

Spousta lidí používá umělá sladidla v domnění, že tím prospívají svému zdraví. Studie ale tvrdí opak.

tea-2356764_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Lidé by se měli vyvarovat sladidel jako je aspartam, sacharin či stévie. Místo toho by měli více konzumovat potraviny s přirozeně se vyskytujícími cukry, například ovoce nebo med. Tvrdí to nová studie publikovaná v Diabetes Journal s tím, že lidi používající umělá sladidla také víc ohrožuje cukrovka druhého typu. Francouzští vědci devět let analyzovali stravu více než 105 tisíc lidí, diabates druhého typu se objevil u 972 z nich.

„Umělá sladidla nemusí být bezpečnými alternativami cukru,“ uvedli vědci.

Podle výzkumu navíc výměna cukru za sladidla nevede k hubnutí. Například cola bez cukru obsahuje aspartam, který je dvěstěkrát sladší než cukr. Zvyšuje chuť k jídlu a zvýrazňuje aroma.

Autor: Emil Mikuš
Zdroj: The Sun

Související

profimedia-0690185358
Domácí Zdraví

Žloutenka typu A se rychle šíří, letos zemřelo už patnáct lidí

Houba Exobasidium v kultuře roste jako kvasinka produkující výrazně červené pigmenty – gunaciny.
Ostatní Příroda

Čeští vědci objevili houbu s látkami proti tropickým nemocem

profimedia-0690185358
Domácí Zdraví

Žloutenka A se šíří rekordním tempem. Hygienici bijí na poplach

trypanosomiasis
Zahraniční Zdraví

Keňa slaví historický úspěch. Vymýtila spavou nemoc