Umělá sladila mohou způsobit cukrovku

Spousta lidí používá umělá sladidla v domnění, že tím prospívají svému zdraví. Studie ale tvrdí opak.

tea-2356764_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Lidé by se měli vyvarovat sladidel jako je aspartam, sacharin či stévie. Místo toho by měli více konzumovat potraviny s přirozeně se vyskytujícími cukry, například ovoce nebo med. Tvrdí to nová studie publikovaná v Diabetes Journal s tím, že lidi používající umělá sladidla také víc ohrožuje cukrovka druhého typu. Francouzští vědci devět let analyzovali stravu více než 105 tisíc lidí, diabates druhého typu se objevil u 972 z nich.

„Umělá sladidla nemusí být bezpečnými alternativami cukru,“ uvedli vědci.

Podle výzkumu navíc výměna cukru za sladidla nevede k hubnutí. Například cola bez cukru obsahuje aspartam, který je dvěstěkrát sladší než cukr. Zvyšuje chuť k jídlu a zvýrazňuje aroma.

Autor: Emil Mikuš
Zdroj: The Sun

Související

profimedia-0690185358
Domácí Zdraví

Žloutenka A se šíří rekordním tempem. Hygienici bijí na poplach

trypanosomiasis
Zahraniční Zdraví

Keňa slaví historický úspěch. Vymýtila spavou nemoc

Komár Anopheles
Zahraniční Fauna

Nejnebezpečnější zvíře světa? Drobný komár

komár
Zahraniční Klimatické změny

Evropa čelí náporu komárů a tropických nemocí