úterý 22. října 2024

Umělá inteligence zpřístupní archivy Evropského parlamentu

Evropský parlament spojil síly s americkou společností Anthropic, aby usnadnil prozkoumávání svých archivů.

Evropský parlament

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Evropský parlament se spojil s firmou Anthropic, aby usnadnil prozkoumávání archivů této instituce. Nově vyvinutý nástroj umělé inteligence umožní rychlejší přístup k více než dvěma milionům oficiálních dokumentů, které sahají až do roku 1952.

Díky AI bude hledání a analýza relevantních dokumentů efektivnější. Nástroj Archibot využívá pokročilý jazykový model Claude od společnosti Anthropic. Ten nabízí přístup k legislativě, parlamentním jednáním, usnesením a interinstitucionálním jednáním. Doposud byly archivy dostupné pouze ve francouzštině, novinka však zajišťuje vícejazyčnost pro všechny členské státy EU.

Rozhodli jsme se poskytnout způsob, jak navigovat v obrovském množství dokumentů. Příchod generativní AI představuje skutečný posun,“ uvedl Ludovic Delepine, vedoucí archivu Evropského parlamentu. Důraz byl kladen na kontrolu nad řešením, aby nedocházelo k neoprávněnému sběru dat.

Anthropic, který se specializuje na bezpečnost AI, byl založen bývalými zaměstnanci OpenAI a má významné investory jako Google a Amazon. „Inovativní práce evropského parlamentu ukazuje, jak AI může zlepšit demokratickou transparentnost,“ dodal Jack Clark, spoluzakladatel Anthropic.

Autor: Šimon Mitro

Související

2856173673_98ab05e317_c
Zahraniční

Datová centra Googlu bude napájet jaderná energie

čip AMD
Zahraniční AI

AMD chce konkurovat Nvidii. Představilo vlastní AI čip

IMG_8448
Zahraniční Zajímavosti

Mluvící zvířecí exponáty v britském muzeu. Hlas jim dá umělá inteligence

kyberbezpečnost
Krimi AI

Roste počet kyberútoků. Jsou sofistikovanější díky AI