Umělá inteligence načetla knihu hlasem Karla Gotta

Autobiografická kniha Karla Gotta Má cesta za štěstím z roku 2021 získala svou audiopodobu. Hlas legendárního zpěváka v ní rozezněla umělá inteligence. Knihu načetla spolu s hercem Igorem Barešem.

Karel Gott

Karel Gott
Zdroj: Facebook Karel Gott

  • Karel Gott
  • Zdroj: Facebook Karel Gott

Na odborný tým syntézy řeči katedry kybernetiky Západočeské univerzity v Plzni se s netradiční prosbou obrátil Český rozhlas. Vědci dostali za úkol vytvořit co nejvěrnější kopii hlasu Karla Gotta. Data jim poskytl rozhlasový archiv. Audioknihu mnohonásobného Slavíka představí veřejnoprávní rozhlas spolu s Karel Gott Agency ve čtvrtek 13. července, v předvečer zpěvákových nedožitých 84. narozenin.

Katedra kybernetiky má s technologií syntézy řeči bohaté zkušenosti. „Dostali jsme k dispozici velké množství nahrávek, přibližně 200 hodin. Díky nim jsme vyrobili první ukázku, již Český rozhlas představil paní Ivaně Gottové, a ta pak rozhodla, že se bude pokračovat,“ prozrazuje vědec Jindřich Matoušek. Na rekonstrukci hlasu Karla Gotta pracoval šestičlenný tým.

„Na základě nahrávek a odpovídajících přepisů jsme mohli natrénovat model syntézy řeči založený na moderních hlubokých neuronových sítích tak, že hlasem Karla Gotta přečte zadaný psaný text,“ dodává za tým Matoušek.

Četbu na pokračování Má cesta za štěstím odvysílá Český rozhlas během prázdnin, bude mít 49 dílů. Celkem je však dílů 73 a v nezkrácené podobě vyjdou v audioknize na podzim.

Zdroj: Západočeská univerzita

Související

3c668fec-5274-42e8-9200-fb7635ad007e
Hudba Výročí

Měl šanci obsadil Gottův trůn. Chladil zemřel předčasně před 40 lety

kontejnery
Domácí AI

Chytrý svoz odpadu bude mít v Praze na starosti umělá inteligence

AI
Ekonomika AI

Umělá inteligence je hrozbou pro trh práce, varuje Mezinárodní měnový fond

Nvidia
Ekonomika

Nejhodnotnější firmou se stala Nvidia. Vděčí zájmu o AI