neděle 29. září 2024

Umělá inteligence je hrozbou pro trh práce, varuje Mezinárodní měnový fond

Generativní umělá inteligence (AI) by mohla výrazně negativně ovlivnit trh práce a prohloubit společenské nerovnosti.

AI

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Mezinárodní měnový fond (MMF) vyzval vlády, aby přijaly opatření na ochranu ekonomik před těmito dopady, uvedl list The Financial Times (FT). MMF upozorňuje, že generativní AI by mohla vést k zániku pracovních míst vyžadujících vyšší kvalifikaci, což by bylo výrazně odlišné od předchozích technologických změn, které trh práce ovlivnily.

Generativní AI má potenciál výrazně zvýšit produktivitu práce, ale také vyvolává obavy z rozsáhlého narušení trhu práce a rostoucí nerovnosti, varuje MMF. Generativní umělá inteligence zahrnuje systémy, které na základě tréninku na obrovském množství dat dokážou vytvářet texty či obrázky. Do povědomí široké veřejnosti se dostala díky programům jako ChatGPT, který vyvinula společnost OpenAI s podporou Microsoftu.

AI se nyní stává středem pozornosti regulačních úřadů. Evropská unie nedávno potvrdila nová pravidla pro fungování AI, která zavádějí klasifikaci technologií podle způsobu využití a nastavují různé úrovně omezení podle míry rizik. Některé systémy budou zakázány, jiné, jako například algoritmy na rozpoznávání obličejů, podléhají silné regulaci. Cílem je zajistit důvěryhodnost a bezpečnost AI, respektování základních práv a podporu inovací.

Podle MMF je nutné upravit vzdělávací a školící systémy tak, aby připravovaly pracovníky na měnící se podmínky na trhu práce a podporovaly celoživotní vzdělávání. MMF odhaduje, že umělá inteligence ovlivní téměř 40 procent pracovních míst po celém světě.

Autor: Šimon Mitro

Související

GX_pztGa4AA3o8w
Zahraniční

Srí Lanka rozhodla. Odmítla staré vedení a prezident se stal pokrokový marxista

Nemocnice Písek
Domácí AI

Písecká nemocnice využívá umělou inteligenci k boji s infekcemi

data
Domácí AI

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi

AI
Zahraniční AI

Kalifornie schvaluje průlomový zákon o umělé inteligenci