středa 23. října 2024

Umělá inteligence Bard je čím dál lepší. Google představil novinky

Umělá inteligence od Googlu bude přístupná ve 180 zemích, časem bude implementovaná přímo do služeb jako Gmail, Mapy Google, Fotky a další.

Google Bard

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Na konferenci Google I/O technologický gigant představil novinky v oblasti své umělé inteligence (AI) pojmenované Bard. První z novinek je nový jazykový model PaLM 2, který bude pohánět Barda. Dle Googlu podporuje 100 světových jazyků a umí lépe porozumět textu, má lepší logické uvažování, schopnosti programování atd.

Barda bude Google implementovat jak do vyhledávače, kdy bude mít obdobnou funkci jako chatbot v prohlížeči Bing. Na konferenci zástupce Google vysvětlil, že AI bude v prohlížeči užitečné především v momentě, kdy uživatel neví, co přesně hledá. Tedy moment, kdy otázky plodí další otázky. Pomocí vyhledávání prý uživatelé začnou řešit věci, které by je dřív ani nenapadli.

Kromě slov bude možné vyhledávat přes Bard i pomocí obrázků. Místo textových výzev bude možné nahrávat i obrázky jako výzvy vedle textu. Například uživatel nahraje obrázek psa a zeptá se Barda, co je to za plameno.

V aplikaci Mapy Google bude s pomocí AI vygenerovaná trasa z pohledu, který kombinuje Google Earth a Street View. Díky tomu bude vypadat jako ve skutečnosti.

Autor: Šimon Mitro

Související

Evropský parlament
Zahraniční AI

Umělá inteligence zpřístupní archivy Evropského parlamentu

2856173673_98ab05e317_c
Zahraniční

Datová centra Googlu bude napájet jaderná energie

čip AMD
Zahraniční AI

AMD chce konkurovat Nvidii. Představilo vlastní AI čip

IMG_8448
Zahraniční Zajímavosti

Mluvící zvířecí exponáty v britském muzeu. Hlas jim dá umělá inteligence