čtvrtek 20. listopadu 2025

Ultrazpracované potraviny poškozují téměř všechny orgány v těle

Lidské tělo není biologicky přizpůsobené konzumaci ultrazpracovaných potravin. Jejich pojídání poškozuje většinu hlavních orgánových tělních systémů.

50432119403_3232b0dc4c_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Ultrazpracpvané potraviny podněcují lidské tělo k přejídání se, mají nízkou nutriční hodnotu a obsahují obrovské množství škodlivých chemických přísad. Podle rozsáhlé studie má jejich pojídání extrémní vliv na zažívací trakt, střevní mikroflóru a metabolický systém. Dochází k podráždění žaludku, nadýmání, obezitě a cukrovce. Konzumace ultrazpracvaných potravin má podle lékařů prokazatelný vliv na kardiovaskulární systém a vznik srdečních chorob, na nervový systém a vznik depresí či poruch spánku, také na imunitní systém, kdy tělo hůř bojuje se záněty, viry a bakteriemi, ale také na endokrinní systém a poruchy funkce hormonů.

Pro některé skupiny lidí, zejména ty chudší, tvoří ultrazpracované potraviny až 80 procent jídelníčku. Ve velké míře je také často konzumují mladší lidé.

Autor: Zuzana Beranová

Související

grocery-store-2619380_1280
Zdraví Jídlo

Nízkotučné potraviny při hubnutí pomáhají míň, než si lidé myslí

50432119403_3232b0dc4c_b
Zdraví Jídlo

Sladké nápoje a jídlo z fastfoodů rapidně zvyšují riziko rakoviny plic