Čokoládové tyčinky, brambůrky, mražená pizza nebo hamburgery, slazené nápoje, ale i cereálie a mnoho dalších potravin patří podle nutričních odborníků do skupiny ultra zpracovaných potravin. Ty jsou viníkem viditelné obezity a souvisí až s 32 druhy zdravotních rizik. Konzumace potravin plných umělých sladidel, aromat, ochucovadel, barviv a konzervantů s absencí důležitých živin prokazatelně zvyšuje riziko cukrovky, onemocnění srdce, rakoviny, duševních nemocí, ale také předčasné smrti.
Podle nutričního specialisty Carlose Monteira, který před patnácti lety poprvé termín ultra zpracované potraviny použil, nestačí veřejnost před zdravotními riziky varovat. Je prý nutné, aby dané výrobky na svém obalu nesly označení s varováním podobně jako je tomu u tabákových výrobků. Na školách by se měl jejich prodej omezit a média by je neměla propagovat v reklamách.
Problém však nastává u lidí s nízkými příjmy. Ultra zpracované potraviny bývají často mnohem levnější než čerstvé potraviny.
Mezi ultrazpracované potraviny patří mimo jiné:
- sériově vyráběné balené chleby a buchty
- sladké nebo slané zabalené sušenky, snacky včetně brambůrek
- čokoládové tyčinky a sladkosti (ale nikoli čokoláda)
- snídaňové cereálie, sušenky
- destiláty, slazené nápoje, mléčné a ovocné nápoje
- margaríny, pomazánky a ovocné jogurty
- masové koule, kuřecí a rybí nugety
- veganské alternativy masa či sýra
- instantní nudle a polévky
- zmrazená nebo připravená jídla, zmrzlina
- potraviny vyrobené převážně nebo zcela z cukru, olejů a tuků
- fastfoodové burgery a sendviče, hranolky