neděle 8. září 2024

Uloví české jedničky 11 medailí? Jistotou by měl být oštěpař Vadlejch a tenistky

V české výpravě je 111 sportovců, kteří se pokusí napodobit úspěchy z Her v Tokiu

profimedia-0881495327.jpg

Vítěz. Takhle se radoval Jakub Vadlejch v Římě. Čerstvý mistr Evropy je favoritem i v Paříži pod olympijskými kruhy.
Zdroj: profimedia

  • Vítěz. Takhle se radoval Jakub Vadlejch v Římě. Čerstvý mistr Evropy je favoritem i v Paříži pod olympijskými kruhy.
  • Zdroj: profimedia

Samé jedničky. Největší sportovní akce letošního roku končící 11. srpna je pro 111 českých reprezentantů velkou šancí zazářit na olympijském nebi. Motivací může být alespoň vyrovnání bilance naší výpravy z Tokia, která přivezla 11 cenných kovů.

Od některých českých šampionů ve svých sportech se medaile očekává nebo přímo vyžaduje, u dalších je to spíš toužebné přání.

Tak kdo by měl tedy vyrovnat skóre z Tokia?

První na řadě jsou tenistky. Obhájkyně olympijského zlata Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková jsou v deblu horkými favoritkami. V singlu se rozhodně musí počítat s Karolínou Muchovou. Finalistka loňského Roland Garros prokázala dobrou formu v generálce v Palermu a nesmí se zapomínat ani na čerstvou vítězku Wimbledonu Krejčíkovou.

Ve čtvrtek 1. srpna se na divokou vodu vydá další obhájce tokijského zlata Jiří Prskavec a o den později se popere o zlatý hattrick jeho kamarád judista Lukáš Krpálek.

Pouze na nejvyšší cíle musí díky letošním famózním výkonům pomýšlet oštěpař Jakub Vadlejch.

Na divoké vodě může zazářit i žena. Gabriela Satková je ve vodním slalomu (C1) třetí ve světových tabulkách. Kanoista Josef Dostál je ve sbírání olympijských medailí specialistou.

Když jsme u vody, Barbora Seemanová je na 200 metrů volný způsob v užší světové špičce, tak proč by to nemohlo klapnout. Nejspíš svoji poslední olympijskou účast zase bude chtít opentlit úspěchem lezec Adam Ondra.

Ale nejen osvědčení šampióni mají šanci. Teenagerka Iveta Miculyčová se představí v BMX freestyle, který má na olympiádě premiéru. Dvojnásobná mistryně Evropy se popere o nejvyšší příčky hlavně s čínskou konkurencí.

To už je 11 možných medailistů. A to se do výčtu kandidátů nevešli 30letí David Schweiner a Ondřej Perušič, aktuální mistři světa v plážovém volejbale, sportovní střelci Jiří Přívratský a olympijský šampion Jiří Lipták nebo kanoista Martin Fuksa.

Tak Češi do toho!

Autor: Evžen Zavadil

Související

Kateřina Siniaková.
Tenis

Skvělé! Siniaková bude znovu deblovou jedničkou

Kateřina Siniaková.
Tenis

K souboji Krejčíkové se Siniakovou nedojde

profimedia-0895847317.jpg
Tenis Generálka US Open

Paráda. Tři výhry v řadě a Nosková i Siniaková jsou v semifinále

profimedia-0895986147.jpg
Tenis Generálka US Open

Nosková i Siniaková mají dvě výhry v řadě, obě postoupily do čtvrtfinále