Ukrajinu čekají špatné časy. Myslí si to šéf NATO i prezident Zelenskyj

Ukrajina by chtěla vyrábět více vlastních zbraní. Utvrdil ji v tom neúspěch protiofenzivy, který je podle tamního prezidenta Zelenského zapříčiněn nedostatečnými dodávkami zbraní od západních spojenců.

F_9XnnTWkAAfSbW

Ukrajinský prezident Zelenskyj přiznal neúspěch protiofenzivy.
Zdroj: X

  • Ukrajinský prezident Zelenskyj přiznal neúspěch protiofenzivy.
  • Zdroj: X

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil to, o čem se mluví už několik týdnů a to, že se ukrajinská protiofenziva, která začala v létě, nepodařila. V rozhovoru pro americkou agenturu AP uvedl, že ze svých cílů nechce slevit a že jeho vojsko neustupuje. Zároveň však přiznal, že bojuje proti druhé nejlepší armádě světa. Jako důvod neúspěchu protiofenzivy označil nedostatek zbraní i bojeschopných mužů. Zároveň podotkl, že Ukrajina do západních zemí nedostala všechno, co měla slíbeno.

Podle zpráv zahraničních pozorovatelů nepostoupila ukrajinská protiofenziva dál než o jednotky kilometrů. Navíc se situace na bojištích začíná obracet a minimálně v Doněcké oblasti se nyní územními zisky chlubí ruská armáda. Konkrétně uvedla, že dobyla město Marjinka, o což usiluje už takřka od začátku války.

Že situace na Ukrajině není růžová sdělil i generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Ten v německé veřejnoprávní televizi ARD uvedl, že NATO neustane s podporou válkou zasažené Ukrajiny, ale že je třeba se připravit na špatné zprávy z bojiští. Přiznal také, že za poslední měsíce, tedy dobu, kdy probíhala protiofenziva, nedošlo k žádnému výraznému posunu.

Autor: Jan Skala

Související

experience1.d02a2df880613686c776
Zahraniční

Brusel doporučil dát Ukrajině volnou ruku. Většina českých poslanců to nepodpořila

profimedia-0909077959
Zahraniční

Džihádisté udeřili na hlavní město Mali. Výsledkem je 77 mrtvých

2017-03-28_Vladimir_Putin_and_President_of_Iran_Hassan_Rouhani
Zahraniční

Rusko se sbližuje s Íránem. Dodávky potravin ze Západu Putin znovu nepovolil

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu