pondělí 16. září 2024

Ukrajinští zajatci jsou po smrti. Spadl s nimi ruský letoun u Belgorodu

Nehodu letounu v Belgorodské oblasti, který převážel ukrajinské zajatce, nikdo nepřežil. Ruská média obviňují ukrajinské vzdušné síly ze sestřelení stroje.

GEmUbPTXYAAkPoy

Ruský letoun Iljušin Il-76.
Zdroj: X

  • Ruský letoun Iljušin Il-76.
  • Zdroj: X

Ruský transportní letoun Iljušin Il-76 se ve středu dopoledne zřítil v Belgorodské oblasti v Rusku. Podle tamních médií nikdo nehodu nepřežil. Oficiální zprávy hovoří o 74 mrtvých, kdy 65 z nich byly ukrajinští váleční zajatci. Nehodu nepřežilo ani šest členů posádky letounu a tři další lidé. Proč k neštěstí došlo je předmětem vyšetřování, kdy na místo zamířil i gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov. Ruské úřady se zatím k tragédii nevyjádřily. K nehodě mělo dojít při přistávacím manévru.

Podle ruského listu RIA Novosti byli ukrajinští váleční zajatci určeny k výměně za zadržované ruské vojáky. Podle zpráv z ukrajinského serveru Ukrajinska pravda stroj vezl také rakety pro ruský systém protivzdušné obrany S-300.

Ruská média přináší spekulace, že za havárií mohlo být sestřelení letadla ukrajinskou protivzdušnou obranou, kdy střela měla vylétnout z Charkovské oblasti. Jiné verze mluví o technické závadě na letounu. Jisté však je, že Belgorodská oblast je od začátku nového roku častým terčem útoku ukrajinských sil.

Autor: Jan Skala

Související

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXjMXEYWoAAwzm3
Domácí

Záplavy mají první oběť. Dalších sedm lidí se pohřešuje

GXf9p-6WwAASlRZ
Zahraniční

Při záplavách v Nigerii se utopilo 64 zemědělců. Ti cestovali do práce

pexels-photo-10466271
Domácí

Tragédie v ulicích Prahy. Policisté nabourali do auta, zemřela v něm dívka