čtvrtek 16. května 2024

Ukrajinští uprchlíci do systému přinášejí více, než z něj dostávají, uvádí Jurečka

Podle dat Ministerstvo práce a sociálních věcí tři čtvrtiny ukrajinských uprchlíků v Česku pracují, což přináší příjmy do státního rozpočtu převyšující výdaje na pomoc uprchlíkům .

Ukrajinská škola

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Podle dat Ministerstva práce a sociálních věcí tři čtvrtiny ukrajinských uprchlíků pracují v Česku, což přináší příjmy do státního rozpočtu. Tito uprchlíci na odvodech a daních přispívají více, než stát vydává na humanitární dávky. „Nyní uprchlíci do systému přináší více, než z něj dostávají,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V současnosti pracuje v Česku kolem 118 tisíc uprchlíků, přičemž 63 procent z nich jsou ženy. Dočasnou ochranu v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině obdrželo v Česku 384 tisíc lidí. Největší podíl z nich, konkrétně 96 tisíc, je evidováno v Praze. Ve Středočeském kraji je to pak 51 tisíc lidí. Obecně se jedná především o matky s dětmi.

Humanitární dávku nyní pobírá asi 97 tisíc osob. Zcela klíčové ale je, že počet příjemců dlouhodobě a setrvale klesá. Jde o jasný znak toho, že se nám podařilo ukrajinské uprchlíky dobře integrovat a začlenit do společnosti a že se osamostatňují. V míře zapojení uprchlíků na trh práce významně předstihujeme mnohé další evropské země, které v tom zdaleka nejsou tak úspěšné jako Česká republika,“ prohlašuje Jurečka. „Uprchlíci často pracují na pozicích s nízkou kvalifikací, což je třeba vnímat i v kontextu struktury poptávky na trhu práce,“ dodává ministr.

Autor: Šimon Mitro

Související

7026048141_6a4edd78c0_b
Zahraniční

Bude mít Nizozemsko konečně novou vládu? Wilders oznámil dohodu

53236191094_67b82dc087_b
Domácí

Pavel vyzval k míru na Ukrajině. Zvolil babišovskou rétoriku

53077660334_c97874dea9_b
Zahraniční

Část americké pomoci je už na Ukrajině. Brzy bude další, tvrdí Bílý dům

Ukrajinské Dnipro
Domácí

Ukrajinské Dnipro je partnerským městem Ostravy