pondělí 16. září 2024

Ukrajinský postup o víkendu zpomalil. Rusko však slibuje tvrdou odvetu

Jaký je plán Ukrajiny po invazi na ruské území, zatím nikdo nesdělil. Postup se však už zpomalil či v podstatě zastavil.

GURWskTXIAAXG5q

Sudža posledních dnů. Válka se nepřenesla i na ruské území.
Zdroj: X

  • Sudža posledních dnů. Válka se nepřenesla i na ruské území.
  • Zdroj: X

Šokující invaze ukrajinských sil na ruské území, se de facto zastavila. Z Kurské oblasti, kam tři ukrajinské brigády vstoupily na začátku tohoto týdne, nepřišly během víkendu žádní zprávy, které by hovořily o dalším postupu či přeskupení sil. Stále tak platí, že ukrajinští vojáci dobyli město Sudža, ovšem další pokrok se jim už učinit nepodařilo. Právě u Sudži se ukrajinské síly snažily obejít ruskou obranu, ovšem podle posledních zpráv se jim tento manévr nepodařil.

O situaci promluvil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který uvedl, že Rusko nyní zakusí sílu války a útok na jeho území považuje za spravedlivou odpověď. Jaké ale má tato operace cíle nebo kdo k ní dal rozkaz, nezmínil.

Moskva, která v Kurské oblasti vyhlásila nouzový stav a evakuovala zhruba 76 tisíc obyvatel, slibuje tvrdou reakci. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová obvinili Ukrajinu z teroristických aktivit a bývalý prezident Dmitrij Medveděv už předtím varoval Kyjev, že ruská reakce dopadne na celé území Ukrajiny.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu

Vladimir_Putin_(2022-09-20)
Zahraniční

Starmer se sejde s Bidenem. Putin proto varuje před útoky na ruské území

ced204df4f22a7cca79a4434fd42-1456491
Zahraniční

Blázinec nebo výměna rolí? Turecko podporuje Ukrajinu, Západ couvá

GXLm0uTXsAEIsFx
Domácí

Vystrčil dorazil do Kyjeva. Krym nesmí být obdobou Mnichova, tvrdí