neděle 6. října 2024

Ukrajinská zpravodajská služba a česká policie pro mě ukradly koně, tvrdí Kadyrov

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov obvinil ukrajinskou zpravodajskou službu a českou policii, že zinscenovaly krádež plnokrevníka Zazou. Ten je spolu s dalšími koňmi součástí majetku, který Česko na základě mezinárodních sankcí Kadyrovovi zmrazilo v roce 2014.

FwPFkv0XwAU87FF

Ramzan Kadyrov.
Zdroj: Telegram

  • Ramzan Kadyrov.
  • Zdroj: Telegram

Kůň zmizel začátkem března ze stájí v Krabčicích u Roudnice nad Labem.

Tehdy se spekulovalo, že Zazou nechal ukrást sám Kadyrov. Ten se ale den poté, co policie krádež potvrdila, rozčiloval nad její prací. "Byl Zazou na nějaké zapadlé farmě, aby ho mohli tak snadno odvézt? Kde je zabezpečení? Kde je statečná policie s demokraticky účinnými a pokročilými detektivními technikami? Nevěřím v náhodu," uvedl Kadyrov.

Teď ale otočil. „Na začátku roku mě přes prostředníky kontaktovali zástupci ukrajinských bezpečnostních služeb a nabídli mi, že Zazou vykoupí. Samozřejmě jsem souhlasil. Myslel jsem si, že Zazou předají nějak oficiálně, ale ukázalo se, že rozvědka měla smělý plán – prostě zinscenovala jeho krádež ve spolčení s českými policisty,“ tvrdí teď Kadyrov na svém účtu na Telegramu. Zazou je prý na cestě domů. „A mě to stálo – pozor: 18 000 dolarů! Vzhledem k jeho skutečné hodnotě a skvělému rodokmenu jsou to drobné!“ doplnil Kadyrov a neodpustil si jízlivou poznámku: „Pokud potřebujete něco přivézt z Evropy, obraťte se na ukrajinské speciální služby. Rychle, profesionálně, levně a bez sankcí!“

Policie na Kadyrovovo prohlášení reagovala stručně: „Je pochopitelné, že šokující sdělení na Telegramu vyvolává zájem médií. Stejně tak musí být zřejmé, že na tyto konstrukce nebudeme jakkoliv reagovat. Koně ale hledáme dál, věc prověřujeme jako krádež. Pokud budeme mít nějaké informace ke zveřejnění, samozřejmě tak učiníme.“

Záhadou zůstává, proč Kadyrova v březnu tak naštvalo, že kůň zmizel z ustájení, když, jak sám tvrdí, jednal o jeho vykoupení už začátkem roku.

Další podrobnosti najdete níž v souvisejících článcích.

Související

kůň
Světové dny Fauna

Den koní

zazou-pe-1.jpg
Zahraniční

Kadyrov kritizuje českou policii. Zazou prý má cenu skoro čtvrt miliardy korun

zazou-485.jpg
Krimi Video

Krádež na objednávku? Zmizelého koně zabavil stát prezidentu Kadyrovovi

kopyta
Domácí Fauna

Kůň přežil díky zásahu hasičů