pátek 19. dubna 2024

Ukrajinská protiofenzíva začala, míní americká média

Ukrajina podle ABC News či The Washington Post začala ve středu večer dlouho očekávanou protiofenzívu. Institut pro studium války už v pondělí uvedl, že ruští a ukrajinští představitelé signalizují začátek ukrajinské protiofenzívy.

Válka na Ukrajině.

Válka na Ukrajině.
Zdroj: Pixabay

  • Válka na Ukrajině.
  • Zdroj: Pixabay

Kyjev informace zatím nepotvrdil.

Podle posledních zpráv začala velká bitva na jihovýchodní Ukrajině, jižně od Záporoží. Do ofenzívy se údajně zapojily i nové moderní německé tanky Leopard 2.

Dnes ráno spekulace potvrdil také šéf ruských Wagnerovců Jevgenij Prigožin. „Události, které se nyní dějí na frontové linii, signalizují začátek ofenzívy a Ukrajina zintenzívní své úsilí," sdělil.

Podle listu The Washington Post ukrajinští vojáci včetně specializovaných útočných sil vyzbrojených západními zbraněmi a vycvičených v taktice NATO v noci zintenzivnily údery na ruské pozice na jihovýchodě země.

Šéf ruského resortu obrany Sergej Šojgu prohlásil, že se Ukrajinci v Záporožské oblasti pokusili prolomit ruskou obranu a že Rusové útok odrazili.

"Bachmutská protiofenzíva zahájená. Na frontové linii Záporoží v oblasti Orichovy, je nepřítel aktivně v defenzivě,“ napsala na Telegramu náměstkyně ministra obrany Ukrajiny Hanna Malyar.

V dalším postu se píše: „Už to nemůžeme skrývat. Protiofenzíva je skutečná. Je to obrovské. A pokud to půjde dobře, budete překvapení.“

Institut pro studium války ISW dokonce už v pondělí napsal, že ruští a ukrajinští představitelé signalizují začátek ukrajinské protiofenzívy. „Ukrajinské síly pravděpodobně dosahují omezených zisků navzdory ruskému popírání. „ISW zaznamenala nárůst bojové aktivity v různých sektorech frontové linie. Úspěšná protiofenzíva může trvat dny, týdny nebo dokonce měsíce, než bude její výsledek zcela jasný, během této doby mohou ruské zdroje falešně tvrdit, že ji porazily,“ píše ISW na svém webu.

Související

Petr Fiala
Zahraniční

Ukrajina munici dostane do prázdnin, tvrdí Fiala. Pád ale nyní čeká další město

GLWYwCxX0AATwaP
Zahraniční

Rusko ve válce nepodporujeme, tvrdí Si. Scholz chce s Pekingem bojovat o mír

408148998_927981615352806_5463957773040899139_n
Zahraniční

Fico razantně odmítl migrační pakt. S ním nesouhlasí i další země

profimedia-0865200445
Zahraniční

Scholz jednal se Si Ťin-pchingem v Pekingu