pátek 10. května 2024

Ukrajině musíme dát, co potřebuje, říká Pavel. Už není kde brát, tvrdí Černochová

Česká republika nepoleví v podpoře Ukrajiny. V Kyjevě to uvedla Markéta Pekarová Adamová, v Římě zase Petr Pavel. Z Prahy však vzkazuje ministryně obrany, že už není moc kde brát.

Czech_President_Pavel_to_MEPs-_“If_Ukraine_fails,_so_will_we”_-_53234962267

Český prezident Petr Pavel zastává stálou pomoc Ukrajině.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Český prezident Petr Pavel zastává stálou pomoc Ukrajině.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Prezident Petr Pavel, který je v těchto dnech na návštěvě Itálie, se pro tamní média rozhovořil na téma války na Ukrajině. Uvedl, že Česká republika svou pomoc a podporu neomezí a nebude tedy následovat hlasy, které se ozývají z některých jiných evropských zemí či dokonce z amerického Kongresu, kde je omezení či dokonce zastavení podpory Ukrajině tématem dotýkající se státní správy Spojených států. Podle Pavla je nutné, aby Česká republika dala Ukrajině vše, co potřebuje. „Cokoliv menšího bude naším selháním a ruské vítězství by se v budoucnu obrátilo proti nám,“ zmínil český prezident.

Pavel rovněž řekl, že západní státy nedodržely své sliby ohledně dodávek vojenského materiálu. Ten Ukrajině nestačí na to, aby mohla pokračovat v intenzívní protiofenzivě, kterou začala v létě, a která nedopadla podle původních představ, když se v současné době válka zastavila prakticky na místě. Vinu na tom podle něho má i Německo, které dosud Ukrajině nedodalo systémy Taurus.

Problém však je v tom, že česká armáda už nemá v zásobě moc materiálu, který by Ukrajině mohla poskytnout. Alespoň to tvrdí ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podle ní chce Česká republika situaci kompenzovat alespoň udělením vývozních licencí soukromým firmám, školením pilotů pro stroje F-16 či veřejnou finanční sbírkou.

Podobně jako Pavel mluvila při víkendové návštěvě ukrajinského hlavního města Kyjeva také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která hovořila o vyšší podpoře Ukrajiny. „Měli bychom dodat více zbraní a já vám slibuji, že to budeme dále činit,“ řekla Pekarová Adamová při setkání s politickými špičkami napadené země.

Autor: Jan Skala

Související

357741539_746548394142814_6483650049313537667_n
Domácí

Pavel pojede na červnový summit do Švýcarska. Dostal pozvání od Zelenského

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout

profimedia-0871369594
Zahraniční

Západ překrucuje pravdu, jaderné síly jsou v pohotovosti, hřímal Putin

GNDDsXKXEAADqOT
Domácí

Oslavy konce války vzali politici po svém. Fico káral EU, Pavel s Fialou Rusko