pátek 18. října 2024

Ukrajinci znovu udeřili na ruském území. Půjdeme až do Kyjeva, hřímá Medveděv

Ukrajinci dál útočí na ruské území a kromě pozemních sil znovu nasadili bezpilotní letouny. Moskva tvrdí, že odveta zasáhne celé území Ukrajiny.

GUg3xeVWQAAjS2R

Úder, který přišel ze strany Ukrajiny v pátek brzy ráno.
Zdroj: X

  • Úder, který přišel ze strany Ukrajiny v pátek brzy ráno.
  • Zdroj: X

Ukrajinským postupem v Kurské oblasti a dronovými útoky, které v noci na dnešek zasáhly Lipeckou oblast na jihozápadě Ruska, padla veškerá tabu a Moskva změní dosavadní povahu speciální vojenské operace, jak sama válku na Ukrajině nazývá. Podle slov bývalého prezidenta a nynějšího místopředsedy Bezpečnostní rady Ruské federace Dmitrije Medveděva už nepůjde pouze o návrat území do východě Ukrajiny pod správu Moskvy, ale o obsazení zbytku Ukrajiny. „Půjdeme do Oděsy, do Charkova, do Dněpropetrovska, do Nikolajeva, do Kyjeva a ještě dál,“ uvedl ve svém prohlášení Medveděv.

Ukrajinci během včerejška podle amerického Institutu pro studium války, pronikli zhruba deset kilometrů do ruského vnitrozemí a kontrolovali asi 430 kilometrů čtverečních plochy. Dnes nad ránem však udeřili na jiném místě. Dronový útok pocítilo zejména město Lipeck, nacházející se mnohem dále od hranic. Úder vyřadil z provozu energetická zařízení a na mnoha místech jsou tak obyvatelé odříznuti od elektřiny. Podle lipeckých úřadů hoří i na tamním vojenském letišti. Ukrajinské bezpilotní letouny zamířily i do Belgorodské oblasti. Tam je však zneškodnila ruská protivzdušná obrana.

Podobné útoky však hlásí i druhá strana. Poplachové sirény se dnes nad ránem rozezněly na řadě míst Ukrajiny, včetně hlavního města Kyjeva.

Autor: Jan Skala

Související

GaJykt9bQAA6CnV
Zahraniční

Rusko testuje připravenost jaderných raket. Je to vzkaz západu, tvrdí Kreml

President_of_Georgia_Salome_Zourabichvili_in_Brussels,_2019_(cropped)
Zahraniční

Cesta Gruzie do Evropy končí. Máte špatný politický kurz, vzkázal Brusel

profimedia-0798841375
Zahraniční

Rutte udělal Zelenskému čáru přes rozpočet. Jeho „plán vítězství“ nepodpoří

53395568171_ee9bde434c_b
Zahraniční

Západu se ukrajinský plán nelíbí. Zelenskyj pro něj hledá podporu doma