sobota 5. října 2024

Ukrajinci se stáhli z Vuhledaru. Už začínají počítat s územními ztrátami

Rusové postupují dál do ukrajinského vnitrozemí a hlásí dobytí strategicky důležitého Vuhledaru. V Kyjevě se už mluví o jednáních, které by však znamenala územní ztráty.

GY4QliwW4AAQCLy

Zničený Vuhledar už padl do ruských rukou.
Zdroj: X

  • Zničený Vuhledar už padl do ruských rukou.
  • Zdroj: X

Původně deklarovaná územní celistvost Ukrajiny jako hlavní bod mírové smlouvy, bere pomalu za své. To, co naznačil český prezident a bývalý vysoký důstojník Severoatlantické aliance Petr Pavel, nyní potvrdil nový ukrajinský ministr zahraničí Andrij Sybiha. Alespoň podle britského listu Financial Times, který napsal, že o takovém kroku Ukrajina jedná za zavřenými dveřmi se svými západními partnery. Otázka už údajně nestojí, jestli se bude muset Ukrajina svého území vzdát, ale o co všechno přijde, aby došlo k trvalému klidu zbraní.

Ukončení války za cenu ústupků má podporu i mezi ukrajinským obyvatelstvem. 57 procent Ukrajinců je pro zahájení rozhovorů mezi Kyjevem a Moskvou, kdežto před rokem tomu bylo o skoro polovinu méně.

Tato skutečnost také odráží situaci na bojištích, která pro Ukrajinu nevypadá dobře. Ruským silám se totiž podařilo dobýt strategické město Vuhledar. Kyjev oznámil, že se jeho jednotky z oblasti stáhly, aby předešly obklíčení z ruské strany. Dobytí Vuhledaru je pro vývoj dalších bojů strategický, protože Rusům umožní snazší přístup k posledním dvěma městům v oblasti, které Ukrajinci ovládají – Kramatorsku a Slovjansku.

Autor: Jan Skala

Související

2009666dbc17222dc28c2931d945e05bd2ff4db3
Zahraniční

Nervozita v nejvyšších patrech. Zelenskyj chystá další změny ve velení armády

Íránské supersonické rakety Shanin.
Zahraniční

Írán investuje miliardy do svého raketového programu

Yelena_Välbe_in_2021_-_01
Zahraniční

Jak vrátit ruský sport na scénu? Hoďte bombu na Londýn, radí šéfka lyžařů

3234710388_5ca9ea8cd1_b
Zahraniční Válka na Ukrajině

Rusko zvýší válečné výdaje, dá na ně skoro půlku státního rozpočtu