sobota 11. května 2024

Ukrajina vyzývá lidi k aktualizaci osobních dat. Využije je pro povolávání do armády

O mobilizaci se na Ukrajině mluví každý den. Tomu, že se blíží její vyhlášení, napovídá i nový zákon, který zjednodušuje odvod branců a zpřísňuje postihy těch, kteří narukovat odmítnou.

GK35JYgWcAAal4O

Ukrajina spoléhá na nové síly, aby mohla vzdorovat ruské armádě.
Zdroj: X

  • Ukrajina spoléhá na nové síly, aby mohla vzdorovat ruské armádě.
  • Zdroj: X

Ukrajina potřebuje více vojáků, a proto bude muset přistoupit k mobilizaci. Kyjev proto chce podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a usnadnit jejich odvod do armády. Parlament tak už přijal úpravu zákona, který má usnadnit odvody a zpřísnit postihy pro ty, kteří se službě v ozbrojených složkách brání. Přijetí zákona vyvolalo protichůdné reakce, média jej nazývají kontroverzní normou.

Nejde jen o muže, kteří setrvali na území Ukrajiny, ale i o ty, kteří žijí a pracují v zahraničí. Muži ve věku od 18 do 60 let jsou povinní do 60 dnů aktualizovat své údaje, pokud to neudělají, přestanou jim platit jejich doklady a nebudou si moci při pobytu v zahraničí vyřídit řidičský průkaz, cestovní pas, pracovní povolení a další věci. Přestože se na Ukrajině mluvilo o zavedení povinné vojenské služby, současná úprava ji nenařizuje. Místo toho zavádí základní vojenskou přípravu, která budce určená i pro vysokoškoláky.

Prezident Volodymyr Zelenskyj už před pár dny podepsal jiný zákon, který se týká mobilizace. Ten umožňuje odvádět i muže ve věku 25 a 26 let, namísto dosavadních sedmadvacátníků. Díky tomu může ukrajinská armáda získat až půl milionu čerstvých odvedenců.

Autor: Jan Skala

Související

Setkání Volodymyra Zelenského s Joe Bidenem (21. 12. 2022)
Zahraniční

Spojené státy poskytnou Ukrajině další pomoc. Vyprázdní své sklady

GNNIEbhXEAEuBK2
Zahraniční

Rusko útočí na Charkov ze severu, jih Ukrajiny ostřelují z Krymu

Stíhačka F-16
Domácí

Česko poslalo na Ukrajinu výcvikový simulátor stíhaček F-16

357741539_746548394142814_6483650049313537667_n
Domácí

Pavel pojede na červnový summit do Švýcarska. Dostal pozvání od Zelenského