pátek 18. října 2024

Ukrajina vytváří novou jednotku legionářů. Ta se bude cvičit v Polsku

Těžké ztráty v bojích na východě Ukrajiny, chce Kyjev kompenzovat posilami ze zahraničí. Ustavuje proto takzvanou Ukrajinskou legii, která hude mít hlavní tábor v Polsku.

26382622234_e9cb21d09b_b

Ukrajinská armáda hledá posily mezi krajany, kteří žijí v zahraničí.
Zdroj: Flickr

  • Ukrajinská armáda hledá posily mezi krajany, kteří žijí v zahraničí.
  • Zdroj: Flickr

Kyjev už přiznal těžké ztráty v bojích na východě Ukrajiny a snaží se doplnit svou armádu o čerstvé posily. Vytváří proto novou jednotku, kterou nazývá Ukrajinská legie a chce do ní dostat Ukrajince, kteří žijí v jiných evropských zemích, zejména ve státech Evropské unie. O tomto záměru informoval na sociálních sítích ukrajinský ministr obranu Rustam Umerov, který zároveň uvedl, že výcvik takových atmád by měl probíhat v Polsku. To se zatím k takovému záměru vyjadřuje zdrženlivě, ačkoliv by měl být zakotven v polsko-ukrajinské dohodě, kterou podepsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a polský premiér Donald Tusk.

„Je to příležitost pro ukrajinské občany v Evropě: Ukrajinci, kteří jsou v Polsku a dalších zemích Evropské unie, se budou moci dobrovolně připojit k obraně Ukrajiny podpisem kontraktu s ozbrojenými silami,“ napsal Umerov na sociální sítě. Ukrajina dlouhodobě kritizuje své krajany v branném věku, kteří se zatím odmítli zapojit do bojů.

„Speciální dobrovolnická jednotka bude vycvičena na území Polska a bude vybavena nejlepší výzbrojí od našich partnerů, což zvýší její efektivitu na bojišti,“ dodal Umerov.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0798841375
Zahraniční

Rutte udělal Zelenskému čáru přes rozpočet. Jeho „plán vítězství“ nepodpoří

53395568171_ee9bde434c_b
Zahraniční

Západu se ukrajinský plán nelíbí. Zelenskyj pro něj hledá podporu doma

Military_Band_of_Korean_People's_Army_at_VDNKh_in_Moscow
Zahraniční

Severokorejci v ruských barvách. Svět nové spojenectví tvrdě kritizuje

45835181021_c405e02af5_b (1)
Zahraniční

Putin pravděpodobně vyrazí do Brazílie na G20. Zatkne jej tamní policie?