neděle 7. července 2024

Ukrajina v EU? Neučte nás ukrajinsky, vysvětlete masakr, zní podmínky

Maďarsko a Polsko kladou podmínky, kdy by byly ochotné souhlasit se vstupem Ukrajiny do Evropské unie. Bez jejich souhlasu se Kyjev do Bruselu nedostane.

52678902980_e5e651cc52_b

Námluvy Ukrajiny s Evropskou unií zatím hatí postoje Maďarska a Polska.
Zdroj: Flickr

  • Námluvy Ukrajiny s Evropskou unií zatím hatí postoje Maďarska a Polska.
  • Zdroj: Flickr

Plány na to, že by Ukrajina mohla v dohledné době vstoupit do Evropské unie, jak si přeje nepsaný lídr tohoto sdružení Německo, se začínají hroutit. Přestože německá ministryně zahraničí Annalena Baerbock řekla, že by se členství Ukrajiny v EU mohlo dohodnout ještě při letošním summitu Evropské rady, hlavu si nyní postavilo Maďarsko. Poradce maďarského premiéra Viktora Orbána Balász Orbán totiž oznámil, že jeho země bude vstup Ukrajiny do evropského společenství blokovat. A to do té doby, než Kyjev vyřeší k maďarské spokojenosti požadavky týkající se maďarské menšiny na Ukrajině. Problémem je přísný jazykový zákon, který všem menšinám nařizuje absolvovat výuku minimálně ze 70 procent v ukrajinštině.

„Stanovisko Maďarska je naprosto jasné. Dokud tento zákon existuje, nelze s Ukrajinci jednat o jejich integraci do Evropské unie,“ řekl Balász Orbán, podle kterého zákon udělal život Maďarů na Ukrajině nesnesitelným. V Zakarpatí na západě Ukrajiny žije přitom asi 150 tisíc Maďarů.

Podporu Ukrajina pro svůj vstup do EU nenašla ani v Polsku. Náměstek polského ministra zahraničí Pawel Jabloński tvrdí, že připojení této východoevropské země do společnosti evropských států nebude možné, dokud se nevyřeší spor o exhumaci polských obětí volyňského masakru z druhé světové války, který měli na svědomí členové pronacistické Ukrajinské povstalecké armády Stepana Bandery ,a při němž zemřelo sto tisíc Poláků.

Podle Rádia Svoboda zatím Ukrajina splnila pouze čtyři ze sedmi podmínek nutných ke vstupu do EU.

Autor: Jan Skala

Související

petriot-patriot-mim-104-patriot-zrk-amerikanskii-protivorake
Zahraniční

Rusové zničili Ukrajincům Patrioty. Ti pak vyhodili do vzduchu sklad výbušnin

52180959400_067ec9598f_c
Zahraniční

Babiš s Orbánem mají nového spojence. Přidá se k nim nizozemská krajní pravice

profimedia-0887457610
Zahraniční

Orbán se pasoval do role mírotvůrce. Zastávka druhá: Moskva

ronaldo.jpg
Fotbal Euro 2024 play-off

Čtvrtfinále odstartují Němci se Španěly, následovat bude Ronaldo vs Mbappé