středa 3. července 2024

Ukrajina poprvé vypálila americké zbraně na ruské území. Kreml zatím mlčí

Kreml zatím mlčí ke informacím, že na ruské území dopadly střely, které Spojené státy poskytly Ukrajině. Ty měly zničit stanici protivzdušné obrany u Belgorodu.

himars_by_radojavor_dfatrmw-350t

Americké střely, vypálené Ukrajinci, poprvé dopadly na ruské území.
Zdroj: DeviantArt

  • Americké střely, vypálené Ukrajinci, poprvé dopadly na ruské území.
  • Zdroj: DeviantArt

Rakety GMLRS, které Ukrajině v rámci schváleného balíku pomoci poskytly Spojené státy, poprvé dopadly na ruské území. Jak sdělily ruské zdroje, které však nejsou navázány na oficiální vládní garnituru, rakety byly vypálené ze systému HIMARS a dopadly na cíle v Belgorodské oblasti. Konkrétně měly zasáhnout základnu ruské protivzdušné obrany ve vesnici Kiselevo, která leží 13 kilometrů od Belgorodu.

Kreml ke zprávám o útoku americkými zbraněmi na základnu na svém území zatím mlčí, stejně jako se konkrétně ani nevyjádřil k povolení použití těchto zbraní na ruském území, které Ukrajincům, po delších průtazích, dal americký ministr zahraniční Antony Blinken. Ten povolení podmínil tím, že bude souviset s obranou Charkova, který je v poslední době terčem ruských útoků.

Podobné slovo Kyjevu dal i francouzský prezident Emmanuel Macron, který si však nekladl žádné podmínky jako Američané. Po dlouhém váhání povolil využití svých zbraní na ruském území i německý kancléř Olaf Scholz a nyní se zraky upírají na Turecko, které by v tomto směru mělo také rozhodnout, ale stále váhá.

Autor: Jan Skala

Související

Andrej Babiš
Domácí

Soud rozhodl v Babišův prospěch. Nemusí se omlouvat za výroky o Vrběticích

4422577dbb3f8bdf1684e9d5ef578346,a1ff8e4d
Zahraniční

Děsivý útok kyselinou v Bochumi: 14 zraněných, pachatel čelí obvinění z vraždy

9298444535_09e25b52db_b
Zahraniční

Maďarsko se ujalo unijního předsednictví a Orbán zamířil do Kyjeva

GRZBs3NXwAAzBJJ
Zahraniční

Tajné služby odvrátily na Ukrajině pokus o převrat. Stopy vedou do Ruska