sobota 26. října 2024

Ukrajina chtěla po Polsku jihokorejské zbraně. To ji rázně odmítlo

Polsko se rozhodně nevzdá zbraní, které si pořídilo na vlastní obranu ve prospěch Ukrajiny. V Soulu to řekl premiér Donald Tusk.

25806021743_a3966fdceb_b

Tusk zbraně určené pro Polsko Ukrajině nedá.
Zdroj: Flickr

  • Tusk zbraně určené pro Polsko Ukrajině nedá.
  • Zdroj: Flickr

Polsko razantně odmítlo žádost Ukrajiny o vydání zbraní z Jižní Koreje, které Varšava od Soulu nakoupila nedávno a jsou určeny pouze pro obranu Polska. Uvedl to premiér Donald Tusk při návštěvě Jižní Koreje. Podle něho nepřichází vůbec v úvahu, že by se jeho země vzdala zbraní, které pořídila za miliardy zlotých z kapes daňových poplatníků. Nestane se tak, ani kdyby o to požádala samotná Jižní Korea, přestože Varšava stojí už od začátku konfliktu ve východní Evropě na straně Ukrajiny.

Polsko zbraně od Jižní Koreji kupuje poslední roky ve velkém. Za poslední tři roky nakoupila Varšava tanky, samohybné houfnice, raketomety či lehká útočná letadla za více než 15 miliard eur.

Co se týče samotné Ukrajiny, tak tam není ze strany Jižní Koreje platí rozhodnutí nedodávat smrtící zbraně napadené zemi. V posledních dnech se ale o zrušení tohoto postoje velmi diskutuje a to zejména v souvislosti s možným zapojením severokorejských vojáků přímo do bitev.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0783927338.jpg
Tenis

Klimovičová nás už reprezentovat nebude. Přeběhla k Polsku

profimedia-0925960586
Zahraniční

Severokorejští vojáci jsou v Kurské oblasti, říká Kyjev. Putin to nepopřel

profimedia-0916124222
Zahraniční

Putin je v pasti. Severokorejci v Rusku se nelíbí ani jeho spojencům

ukrajinská nemocnice
Domácí

Česko posílá Ukrajině 20 milionů na podporu zdravotnictví