sobota 21. září 2024

Úhyny ptáků kvůli elektrickému vedení řeší ministerstvo

Úmrtí ptáků z důvodu nárazů do elektrických vedení řeší Ministerstvo životního prostředí.

čáp

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Vedení elektrického napětí jsou častým důvodem úhynu ptáků včetně čápů. Za úrazy ptactva stojí zpravidla nevhodné konstrukce na sloupech elektrických vedení, na kterých dochází k úrazům ptáků výbojem elektrického proudu. Druhým závažným problémem jsou přímé nárazy ptáků do vodičů a lan elektrického vedení. Z obou důvodů zemřou ročně statisíce ptáků na území ČR.

Ochránci přírody spolupracují s energetiky, aby elektrická vedení byla pro ptáky bezpečnější. „Vedení všech napěťových hladin mohou pro ptáky představovat překážky, které při přeletech nezaregistrují nebo se jim v letu nedokážou vyhnout. Nebezpečná jsou hlavně místa, na kterých vedení přetínají řeky, rybníky či procházejí v blízkosti významných hnízdišť nebo tahových shromaždišť ptáků. K nárazům dochází často za mlhy, deště, sněžení nebo v noci,“ uvedl Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR), který se dlouhodobě věnuje problematice vlivu fragmentace krajiny na populace volně žijících živočichů.

Závažnost tohoto problému spočívá v tom, že nárazy do vodičů ohrožují zástupce téměř všech našich ptačích druhů, zejména však labutě, husy, čápy, jeřáby nebo volavky, ale i malé druhy jako jsou potápky, chřástali nebo pěvci,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Letos vydalo Ministerstvo životního prostředí v pořadí druhý metodický pokyn, který stanovuje pravidla zabezpečení proti nárazům ptáků do vodičů a lan venkovních elektrických vedení. Pokyn definuje rizikové úseky vedení a stanoví postup při „zviditelnění“ vodičů tak, aby letící ptáci mohli překážku včas zaregistrovat a dokázali se jí vyhnout. „Metodické pokyny jsou výsledkem dlouhodobé, koncepční a vstřícné spolupráce se zástupci energetických společností, bez které by nebylo možné zvyšovat bezpečnost ptáků na elektrických vedeních,“ komentoval Hladík.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

Orel opičí
Domácí Fauna

Liberecká zoo pomůže v záchraně národního ptáka Filipín

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru