pondělí 28. října 2024

Udržitelné zemědělství má být klíčem k biodiverzitě

Podle zprávy Evropské agentury pro životní prostředí může rozšiřování zemědělských praktik přátelských k biodiverzitě přispět k udržitelnosti a odolnosti zemědělského sektoru.

pole

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Studie Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) uvádí, že zavedení několika klíčových zemědělských praktik může být výhodné jak pro zemědělce, tak pro místní přírodu. Tyto metody mohou zlepšit stav biotopů, obnovit biodiverzifikované zemědělské krajiny, přičemž efektivně hospodaří s půdou a vodou. Takové akce jsou prospěšné nejen pro opylovače a další druhy, ale také posilují místní odolnost vůči dopadům změny klimatu.

Ačkoli strategické plány členských států EU v rámci Společné zemědělské politiky zahrnují podporu opatření šetrných k biodiverzitě, EEA zdůrazňuje, že je nutné posílit a sjednotit politické pobídky spolu s adekvátním financováním, aby efektivně obnovily ekosystémy, které podporují produkci potravin a silné venkovské komunity.

Výroba potravin je jednou z klíčových lidských činností, které mají přímý dopad na přírodu. Zemědělství závisí na zásadních přírodních procesech, jako je opylování a tvorba půdy. A právě biodiverzita hraje klíčovou roli v odolnosti zemědělství a zabezpečení potravin.

Autor: Šimon Mitro

Související

Amsterdam
Zahraniční Klimatické změny

Evropa čelí krizi vody. Dvě třetiny vodních ploch jsou znečištěny

traktor
Domácí

Z odpadů vznikne energie. Ministerstvo podpoří výrobu bioplynu

elektrárna
Zahraniční Klimatické změny

Překročení limitu oteplení může mít nevratné následky, varují vědci

silnice
Zahraniční Auta

Doprava brzdí klimatické cíle EU