sobota 18. května 2024

Údajná japonská kosmetička vylákala skoro tři miliony z muže z Českolipska

Jsem z Japonska a mám kosmetický salón – tak se na seznamce představila 45letému muži z Liberecka nezadaná dívka. Po týdnu komunikace ho požádala, aby v dopisování pokračovali přes komunikační aplikaci Line. Zprávy jim překládal překladač.

mobilní data

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Michael Burrows

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Michael Burrows

Později se žena zmínila, že ví, jak vydělat investicí do kryptoměn, se kterou už prý měla sama zkušenosti. Ochotně muži nabídla pomoc a postupně jej krok po kroku instruovala. „Muž si tak založil účet na kryptoměnové burze, poté do aplikace nahrál své platební karty a povolil v internetovém bankovnictví platby. Následovalo založení kryptoměnové peněženky a zaslání první platby za 400 dolarů. Žena mu také ještě zaslala dva internetové odkazy s tím, že se jedná o skvělé burzy s kryptoměnou,“ popsala naivitu podvedeného muže policejní mluvčí Klára Jeníčková.

I tam si tak muž založil účty. Pak nakoupil kryptoměnu a převedl ji do virtuální kryptoměnové peněženky. Převod se zobrazil automaticky na jeho účtu. „Veškeré investice iniciovala žena z Japonska, on osobně žádnou na základě vlastního uvážení neprováděl. Když si chtěl ale vybrat zhodnocené vklady, musel zaplatit poplatek ve výši 39 tisíc dolarů. Ani poté však výběr nebyl možný, musel platit další a další poplatky,“ upřesňuje mluvčí.

Ve chvíli, kdy odmítl platit dál, kryptoměna ze založených účtů zmizela. Muž navíc poslal do virtuální peněženky své známosti i další peníze na letenku, aby mohla přiletět do Česka. Setkání s ní se ale nedočkal. Dohromady přišel o 2,67 milionu korun. Policie případ řeší jako trestný čin podvodu, pokud zlodějku dopadne, hrozí jí až osm let za mřížemi.

Související

Zastavené Porsche s nímž jel řidič v obci 98 km/h.
Krimi

V obci se řítil stovkou. O řidičák přišel na místě

profimedia-0872272855
Krimi

Padělatele hokejových vstupenek chytli. Peníze z jejich prodeje prosázel

řízení
Krimi

Cizinec zkusil podplatit policisty kvůli jízdě pod vlivem. Hrozí mu šestiletý trest

profimedia-0870809902
Domácí

Hokejové mistroství ohlídá 1 200 policistů