pondělí 16. září 2024

Účtenky pouze do směsného odpadu. Jejich recyklace ohrožuje životní prostředí

Termocitlivé papíry, jako jsou pokladní účtenky a jízdenky, by měly být likvidovány spolu se směsným odpadem. Tyto materiály, obsahující škodlivé bisfenoly, se ukázaly jako nevhodné pro recyklaci kvůli jejich negativnímu vlivu na životní prostředí.

účtenka

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Karolina Kaboompics

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Karolina Kaboompics

Termocitlivé papíry, jako jsou účtenky a jízdenky, by měly být likvidovány společně se směsným komunálním odpadem, nikoliv v modrých popelnicích určených pro papírový odpad. Tento druh papíru, obsahující škodlivé bisfenoly, je nevhodný pro recyklaci a jeho zpracováním dochází k znečištění životního prostředí a ohrožení lidského zdraví.

Kontroly České inspekce životního prostředí (ČIŽP) odhalily zvýšenou koncentraci bisfenolu A (BPA) v odpadních vodách z provozoven zpracovávajících recyklovaný papír. BPA, který je běžně obsažen v termocitlivých papírech, může mít závažné zdravotní následky, včetně poruch hormonální rovnováhy a reprodukčních problémů.

Místo vyhazování termocitlivého papíru do sběrového papíru by měly být tyto materiály likvidovány v černých popelnicích, jak doporučuje ČIŽP.

Autor: Šimon Mitro

Související

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru

výuka v lese
Domácí Školství

Ministerstvo podpoří ekologické vzdělávání novou výzvou

LEGO store
Zahraniční Ekologie

LEGO přechází na ekologičtější materiály, plastů se však nezbaví