středa 23. října 2024

Učitelka za své výroky o Ukrajině zatím pykat nebude. Soud ji znovu osvobodil

Ani napodruhé pražský soud neodsoudil učitelku Martinu Bednářovou za její výroky, jimiž měla podle spisu popírat válečné útrapy na Ukrajině. Případ ale zatím nekončí.

Bednářová

Učitelka Martina Bednářová vyslechla za své výroky o Ukrajině definitivně osvobozující rozsudek.
Zdroj: Youtube

  • Učitelka Martina Bednářová vyslechla za své výroky o Ukrajině definitivně osvobozující rozsudek.
  • Zdroj: Youtube

Obvodní soud pro Prahu 6 minulý týden znovu osvobodil učitelku Martinu Bednářovou, která už bezmála dva roky čelí obžalobě za popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině. K osvobození učitelky došlo stejným soudem už podruhé. A podruhé se proti stejnému rozsudku státní zástupce odvolal. Podle něho samosoudkyně Klára Jantošová nesplnila uložené pokyny odvolacího soudu. Pro Bednářovou požaduje osmnáctiměsíční trest a pětiletý zákaz práce s mládeží.

Podle spisu měla učitelka krátce po zahájení války na Ukrajině situaci rozebírat se svými žáky osmé třídy v základní škole Na dlouhém lánu a tvrdit jim, že se v Kyjevě nic neděje. Po argumentaci, že žáci události z ukrajinské metropole viděli na České televizi jim sdělila, že veřejnoprávní stanice je zaujatá. Místo toho jim popisovala dění na východě Ukrajiny z předchozích let, kde docházelo k perzekucím rusky mluvícího obyvatelstva. Podle státního zástupce jsou takové výroky za hranicí svobody slova.

Jiný spor však Bednářová prohrála. Soudila se totiž se svým bývalým zaměstnavatelem, od něhož dostala výpověď. Zde se soud přiklonil na stranu základní školy a uvedl, že učitelka porušila školský zákon, interní předpisy školy i zákoník práce.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0922942350
Ekonomika

BRICS – summit paradoxů. Rusko chce ukázat vliv, spojenci chtějí ukončení války

profimedia-0924577469
Zahraniční

Průlom v korupčním skandálu. Peruánský exprezident dostal 20 let vězení

members-of-the-north-korean-army-bring-the-casket-to-the-south-korean-side-073e1f-1024
Zahraniční

Korejská válka na ukrajinském poli. Soul může poslat své vojáky Kyjevu

GaY_zssXcAAWlUv
Zahraniční

Další bezesná noc v Kyjevě. Rusko buší do ukrajinského hlavního města