pátek 5. července 2024

Učitelé ve Frankfurtu zakázali celé třídě pít, protože tři ze školáků slaví ramadán

Frankfurtem nad Mohanem otřásá další skandál. Řadu lidí pobouřilo, že město dalo miliony korun do výzdoby, kterou oslavuje ramadán. Teď navíc v jedné ze škol zakázali dětem pít, aby neurazily muslimské spolužáky.

GIpUEeYbAAMgMqX

Frankfurt má letos poprvé výzdobu kvůli ramadánu.
Zdroj: X

  • Frankfurt má letos poprvé výzdobu kvůli ramadánu.
  • Zdroj: X

Jedná se o pátou třídu, do které chodí děti, kterým je deset až jedenáct let. Běžně můžou mít na lavicích lahev s pitím i při vyučování, doplnit si ji mohou na chodbě v automatu. Teď ale školáci přišli domů s tím, že jim dva učitelé pití zakázali, protože je ramadán. Ten se ale z 27 dětí týká jen tří. A navíc povinnost nejíst a nepít za denního světla platí až pro muslimy od 14 let.

„To, že 24 dětí musí být ohleduplných ke třem muslimským, je zvláštní postoj. S manželkou jsme dceři řekli, ať se ve škole napije, kdykoliv bude mít žízeň,“ řekl otec jedné ze školaček s tím, že jiní učitelé neměli s jídlem a pitím ve třídách problém. Škola případ odmítla komentovat.

Řada Němců kritizuje například fakt, že v muslimských zemích platí při ramadánu přísná pravidla i pro turisty, kteří se tak musejí přizpůsobit muslimské většině. "Z muslimů v Německu si ale sedáme na zadek," zní ve Frankfurtu, kde muslimové tvoří až 20 procent obyvatel, častý názor.

„Další krok: dýchejte pouze o přestávkách, abyste nerušili ty, kteří zadržují dech,“ ironicky okomentoval jednání učitelů uživatel sítě X. „Islám stále více přebírá kontrolu nad veřejným prostorem v Německu,“ zlobí se další.

Ramadán zahájili muslimové v centru Frankfurtu minulou neděli večer za výkřiků Alláhu Akbar.

Ramadán: Za denního světla se nesmí jíst, pít ani nadávat

Ramadán je měsíc islámského lunárního kalendáře. Letos připadl na 11. března až 9. dubna. Patří k němu půst. Muslimové při ramadánu slaví první boží zjevení a zříkají se některých potřeb.

Půst trvá od úsvitu do západu Slunce. Muslimové začínají půst za úsvitu svoláváním na ranní modlitbu a končí jej večerní modlitbou po západu slunce. Při půstu nesmí jíst ani pít, přiblížit se ke svým manželkám a manželům, neměli by mluvit o ničem jiném, než o víře. Zapovídají se smyslová vzrušení a rozptýlení, hněv, pomluvy, vulgární mluva, lži, závist a ostatní nectnosti.

Postit se nemusí těhotné a kojící ženy, ženy v šestinedělí a menstruující, děti do začátku puberty, nemocní lidé nebo lidé cestující na dlouhou vzdálenost.

Ramadán slaví celý islámský svět, kam patří zejména státy Blízkého východu a Severní Afriky. Mezi nejčastější země, kde se půst dodržuje, patří Egypt, Tunisko, Spojené arabské emiráty a Turecko. Cizinci a věřící jiných náboženství by v těchto zemích měli dodržovat určitá pravidla. Především by na veřejnosti neměli v době půstu jíst ani pít, kouřit, žvýkat, ani se nevhodně či vyzývavě oblékat. Pokud turisté na veřejnosti tato pravidla nerespektují, hrozí jim i vězení.

Související

GQrKjhHWAAAsOkj
Zahraniční

Žena se pokusila utopit tříletou holčičku, protože má mámu muslimku

profimedia-0883192430
Zahraniční

Pouť do Mekky ve znamení smrti. Zahynulo minimálně 900 poutníků

profimedia-0882755183
Zahraniční

Stovky lidí zemřely při pouti do Mekky

profimedia-0881502603
Zahraniční

Každoroční pouť do Mekky může být rekordní