pátek 18. října 2024

Učitelé často nevědí, jak pomoci dětem se zdravotními problémy. Vznikne manuál

Jak se mají vyučující chovat k žákům, které postihne epileptický záchvat anebo alergická reakce? Už v příštím roce se učitelé dočkají podrobnějších pravidel. Doteď si nevědí rady, jak v takových případech postupovat.

Děti ve školách se nezřídka potýkají se zdravotními potížemi

Nový manuál, jak se chovat k dětem při akutních i chronických zdravotních potížích, vznikne v příštím roce.
Zdroj: pixabay.com

  • Nový manuál, jak se chovat k dětem při akutních i chronických zdravotních potížích, vznikne v příštím roce.
  • Zdroj: pixabay.com

Ať už jde o chronická onemocnění nebo akutní problémy, přístupy k těmto situacím se ve školách různí. Dokazuje to výzkum ombudsmana i zkušenosti rodičů. Nejde však jen o samotný pobyt ve škole, ale například také na výletech nebo na škole v přírodě.

Epilepsie, cukrovka nebo na příklad alergie na potraviny jsou zdravotními komplikacemi, se kterými se žáci potýkají nejčastěji. Rodiče následně s vyučujícími řeší, jakých akcí se mohou jejich děti účastnit, a jakých nikoliv.

Školy se musí snažit vytvářet podmínky pro to, aby se i děti se zdravotními problémy mohly bezpečně zapojit nejen do povinné výuky, ale také do nadstandardních aktivit, jako jsou třeba kroužky. Pokud škola přiměřená opatření vůči dítěti s nemocí nebo postižením nepřijme, jde podle antidiskriminačního zákona o diskriminaci. K rovnému přístupu ke vzdělávání zavazuje také školský zákon i mezinárodní úmluvy,“ upozornil ombudsman Stanislav Křeček.

Aktualizovaná metodika týkající se těchto situací vznikne v průběhu příštího roku. Díky ní mají být rodiče i učitelé lépe připravení. Kromě toho vznikne manuál, jak se v nečekaných situacích, kdy žák potřebuje okamžitou pomoc, mají učitelé chovat. Učitelé se budou řídit obecnými pravidly pro poskytování pomoci žákům. V současné době se připravuje první manuál, jenž se týká dětí s cukrovkou.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Pořadem Jak (si) vybrat střední školu provází herečka Anna Michalcová
Domácí Školství

ČT poradí žákům s výběrem střední školy

profimedia-0915900916
Domácí Školství

Nový obor Lyceum by měl ulevit přetíženým gymnáziím

třída
Domácí Školství

Platy učitelů se zvýší o sedm procent

škola
Domácí Školství

Karlovarský kraj by se měl dočkat vysoké školy