čtvrtek 19. září 2024

Učebnice dějepisu mizí z pultů. Bagatelizovala prý dobu komunismu

Učebnice Soudobé dějiny zmizí z pultů obchodů. Ústav pro studium totalitních režimů spor vyhrál a sám připravuje ideologicky nezávadnou učební pomůcku.

GXbpLcNW8AETvdP

Soudobé dějiny se už prodávat nebudou.
Zdroj: X

  • Soudobé dějiny se už prodávat nebudou.
  • Zdroj: X

Normalizace jako obnovení pořádků, urážlivá kresba Milady Horákové na šibenici nebo vynechání pohledu českých sedláků na kolektivizaci v 50. letech, to je jen pár bodů, které vadí Ústavu pro studium totálních režimů (ÚSTR) na učebnici Soudobé dějiny, která vyšla v roce 2022 a byla určena pro žáky devátých tříd základních škol. Ústav už od vydání knihy bojuje za její stažení z prodeje i osnov, což se mu nyní povedlo, protože nakladatelství Fraus, které patří německé skupině Klett, rozhodlo o tom, že kontroverzní knihu už nebude dále distribuovat.

„Trváme na zásadních výhradách vůči ideologicky podloženým, jednostranným či památku obětí komunistického režimu dehonestujícím pasážím v této učebnici a vůči neobjektivnímu zkreslenému pojetí soudobých dějin na stránkách ‚učebnice‘,“ napsal ústav ve své zprávě. ÚSTR uvedl, že pracuje na vlastní učebnici, kde bude upřesněna charakteristika komunistického režimu, protože stažená kniha upozorňovala na jeho pozitivní stránky.

Podle nakladatelství Fraus kritizovaná kniha prošla schvalovacím procesem odborníků z akademických i výzkumných pracovišť a řádným recenzním řízením na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy,

Autor: Jan Skala

Související

škola
Zdraví

Školní aktovka pro prvňáčka má vážit lehce nad kilogram

GRFA50yXwAAuqRc
Domácí Aktualizujeme

V pražské škole se zřítil strop. Padalo jim to za zády, když utíkali, říká otec třeťáčka

pexels-photo-13030035
Domácí

Bek chce zahrnout problematiku LGBTQ+ do osnov. Jiným politikům se to nelíbí

GKJOZieXoAAoEPA
Zahraniční

Ve finské škole střílel nezletilec. Na místě je jedno mrtvé dítě, pachatel dopaden