pondělí 28. října 2024

U sousedů si za benzín či naftu připlatíme

Ceny pohonných hmot jsou v Česku relativně nízko. Podle aktuálních dat Evropské komise je nafta levnější jen ve třech zemích Evropské unie. Naproti tomu průměrná cena Naturalu 95 je třeba v Chorvatsku a Slovinsku asi o tři koruny nižší.

čerpací stanice

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Engin Ayurt

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Engin Ayurt

Ve srovnání s loňským cenově velmi turbulentním rokem jsou motorová paliva výrazně levnější. Zatímco průměrná cena nafty se rok nazpět v evropské sedmadvacítce vyšplhala na více než 47 korun za litr a průměrná cena Naturalu 95 mírně pod padesát korun za litr, aktuálně stojí litr nafty v EU průměrně 36,88 korun a benzínu 41,08 korun.

nafta

„Levnější naftu v současnosti natankujete jen v Litvě, Bulharsku a na Maltě. Je to dáno i dočasně sníženou spotřební daní v Česku. Její plánovaný návrat na původní úroveň zvedne finální cenu o cca 1,80 koruny za litr včetně DPH,“ popisuje Damir Duraković, generální ředitel společnosti vydávající tankovací karty.

benzín

Ve srovnání jsou průměrné ceny. „Platí, že u čerpacích stanic v exponovaných lokalitách – tedy na hlavních dopravních tazích i těsně před hranicemi států – bývají paliva nadprůměrně drahá. Pokud si chce motorista tankování optimálně rozvrhnout s cílem ušetřit, je třeba s takovými cenovými výkyvy počítat,“ doporučuje Duraković

Související

Čerpací stanice Shell
Domácí

Ceny pohonných hmot v Česku rostou třetí týden v řadě

tankování
Domácí

Nafta opět stojí přes 34 korun za litr

tankování
Domácí

Pohonné hmoty přestaly zlevňovat

tankování
Domácí

Benzín je nejlevnější za poslední tři roky