pátek 27. září 2024

U nás Piráti, v Německu Zelení. Volební neúspěch štěpí obě strany

V podobné situaci jako jsou v tuzemsku po krajských a senátních volbách Piráti, se v Německu ocitli Zelení. Ti jsou také kvůli mizerným volebním výsledkům bez vedení.

profimedia-0675963349

Německý ministr hospodářství Robert Habeck. Muž, jemuž se klade za vinu neúspěch Zelených.
Zdroj: Profimedia

  • Německý ministr hospodářství Robert Habeck. Muž, jemuž se klade za vinu neúspěch Zelených.
  • Zdroj: Profimedia

Spolupředsedové německé strany Zelených, která je součástí vládnoucí koalice kancléře Olafa Scholze, ve středu oznámili, že odejdou po sérii volebních debaklů z vedení strany. Zemské volby posledních dnů, které se konaly v Durynsku, Sasku a Braniborsku pro Zelené znamenaly stopku ve dvou ze tří regionálních parlamentů. Rozhodnutí Omida Nouripoura a Ricardy Lang přichází v době turbulencí, které zažívá německá vláda kvůli rapidně se zhoršující ekonomické situaci i otázce nezvládnuté migrace, kdy kvůli běžencům silně roste kriminalita napříč celým spolkovým státem.

Terčem kritiky na vládní úrovni je zejména ministr hospodářství Robert Habeck, kterému jsou kladeny za vinu jak špatné ekonomické výsledky země, tak i špatný volební výsledek Zelených. Právě on vyzval nyní v rámci strany k otevřené debatě na volbě nového předsednictva, která se uskuteční v listopadu.

Podle analytiků Zeleným hlasy vysává nová levicová strana Společenství Sahry Wagenknechtové, která vzešla z komunistické Die Linke. Část nespokojenců přešla i ke krajně pravicové Alternativě pro Německo, která je nejrychleji rostoucí politickým subjektem v zemi.

Autor: Jan Skala

Související

GYT4TmkWkAARiWM
Ekonomika

Napětí ve Volkswagenu se stupňuje. Zaměstnanci i odbory hrozí stávkami

profimedia-0901817420
Domácí

Spor mezi Piráty a Lipavským. Je to zbabělec, dělá puč s Fialou, zní ze strany

profimedia-0911609498
Zahraniční

Kdo stojí za výbuchy v Kolíně nad Rýnem? Teorii o mafii se nedaří potvrdit

24._kongres_ODS,_Martin_Kupka
Domácí

Stavební řízení může fungovat až za rok. Neschopného Bartoše nahrazuje Kupka