pondělí 20. května 2024

Tyto tři živočišné druhy byly na pokraji vyhynutí, ale podařilo se je zachránit

Program OSN pro životní prostředí se podílí na nespočtu aktivit, které se snaží zachránit ohrožené druhy na pokraji vyhynutí. Příkladem jsou tři ohrožení savci.

sajga tatarská

Sajga Tatarská.
Zdroj: Flickr (Creative Commons)

  • Sajga Tatarská.
  • Zdroj: Flickr (Creative Commons)

Spolupráce Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) se záchrannými stanicemi, ekologickými organizacemi a vládami jednotlivých zemí se mimo jiné snaží ochraňovat kriticky ohrožené živočišné druhy. U několika savců na pokraji vyhynutí se podařilo značně zvýšit jejich populaci.

Jedním z příkladů je sajga tatarská, malá antilopa velikosti kozy s robustním nosem. Tento druh v minulosti čítal miliony kusů a žil napříč pastvinami od Evropy po Čínu. Nadměrný lov a pytlačení zapříčinil, že se druh vyskytuje pouze na několika územích Kazachstánu, Mongolska a Ruska. Kazašská vláda ochraňuje a revitalizuje přes 7,5 milionů hektarů stepi. Díky tomu, se populace sajgy na území Kazachstánu rozrostla z 50 tisíc kusů v roce 2006 na aktuálních 1,3 milionu.

V centrální Africe se populace goril snížila k aktuální tisícovce kusů, které přežívají v pohoří Virunga na hranici Ugandy, Rwandy a Konžské demokratické republiky. Vlády těchto tří zemí se snaží poslední teritoria goril chránit a rozšiřovat okolní lesy. Revitalizace zahrnuje přes 1000 hektarů v okolí Národního parku Mgahinga Gorilla, odkud se snaží vykácet nepůvodní exotické druhy stromů, aby se gorilí populace mohla rozšířit a vrátit na své původní území. Gorily byly na pokraji vyhynutí na sklonku 70. let, od roku 1980 se vlády snaží největší lidoopy na zemi ochraňovat a jejich populace od té doby neklesá.

Dalším příkladem je jediný druh pantera žijící v Americe. Jaguár americký obýval část amazonského pralesa a lesy podél pobřeží Brazílie, Paraguaye a Argentiny. Kvůli deforestaci a intenzivnímu zemědělství přišel jaguár o 80 % původního prostředí. V okolí řeky Paraná na hranici Brazílie, Argentiny a Paraguaye se podařilo populaci jaguára od roku 2005 navýšit o 160 % díky revitalizaci lesů a ochraně území. Většina původního území je však vlivem člověka nenávratně pryč.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: UNEP

Související

18201136370_c1b7fd2584_h
Zahraniční Klimatické změny

Zubří stáda zmírňují dopady klimatické krize. Dokážou to i další zvířata

profimedia-0873465333
Zahraniční

OSN volá po zastavení násilí v Súdánu. Miliony lidí hladoví

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost