čtvrtek 19. září 2024

Tyranka psů si odsedí rok a půl vězení

Zvlášť trýznivé týrání, trvalé následky, smrt. Tak se žilo asi stovce psů, které v Plzni a Sedlci chovala Iva Wastlová. U soudu litovala jen sama sebe.

VB749ee0_3737000419_510717809347163_153937716

Jeden z týraných psů
Zdroj: Hlas zvířat

  • Jeden z týraných psů
  • Zdroj: Hlas zvířat

Žena množila hlavně čivavy a jezevčíky a načerno je prodávala. Podle veterinářů žila zvířata v otřesných podmínkách, trpěla hlady, některá z nich byla slepá.

Na případ upozornili aktivisté ze spolku Hlas zvířat, kteří na Wastlovou podali v roce 2018 trestní oznámení. Policisté a veterináři při domovních prohlídkách zjistili, že psi žijí v naprosto nevyhovujících podmínkách. Na obou místech našli nejenom téměř stovku zubožených psů, které okamžitě odvezli, ale také uhynulá zvířata. Některá byla v mrazáku nebo zakopaná v zemi, jiná se tyranka snažila spálit v sudech.

Soudkyně Bohdana Kučerová uvedla, že obžalovaná se opakovaně vyhýbala hlavním líčením. Uváděla, že má zdravotní, později psychické problémy. „Neprojevila žádnou lítost, maximálně sama nad sebou. Vzhledem k počtu pejsků i době, po kterou se na nich dopouštěla trestné činnosti, jí uložil soud trest nepodmíněný,“ řekla Kučerová.

Žena si ve věznici s ostrahou odsedí celkem 18 měsíců, hrozilo jí až pět let. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

„Historicky první nepodmíněný trest za množírnu!" těší spolek Hlas zvířat. "Všechna zvířata, co tuto hrůzu přežila, si odnesla celoživotní zdravotní následky. Všem psům se podařilo najít nové domovy. S některými pejsky a majiteli jsme v kontaktu do dnešního dne a můžeme potvrdit, že ač pejsci mají milující rodinu, tak si následky nesou opravdu celý život,“ komentoval rozsudek spolek Hlas zvířat, který aktuálně řeší několik dalších množíren a věří, že brzy u soudů padnou další podobné spravedlivé a ještě přísnější tresty.

Související

asistenční pes
Světové dny Zajímavosti

Den asistenčních psů

liška
Domácí Fauna

Česko je již 20 let zemí bez vztekliny. Letos se vyskytla v Polsku

Nejvyšším psem se stala doga Kevin z Iowy.
Ostatní Fauna

Nejvyšší pes má v kohoutku metr. Na zadních převyšuje páníčka

Welsh Corgi
Světové dny Fauna

Den Welsh corgiů