pátek 20. září 2024

Tyčkařka Švábíková je ve finále, čtvrtkařky musí na opravy

Ve finále ženské tyčky je překvapivě dvacet závodnic, mezi nimi i Švábíková. České běžkyně přímý postup nevybojovaly.

Švábíková při úspěšném skoku

Švábíková při úspěšném skoku
Zdroj: Profimedia

  • Švábíková při úspěšném skoku
  • Zdroj: Profimedia

Česká tyčkařka Amálie Švábíková postoupila v Paříži do finále. Čtyřiadvacetileté sportovkyni k postupu do finále stačilo překonat na první pokus laťku ve výšce 455 centimetrů. Laťku v této výšce zvládlo skočit jen jedenáct závodnic, Švábíková proto měla postup relativně brzy jasný.

Hned devět sportovkyň skončilo na výšce 440 centimetrů. Závodnice měly stejný zápis a do finále postoupily všechny. Místo obligátních dvanácti finalistek jich je najednou dvacet. Pravidla větší počet závodnic umožňují, tyčkařky se jen musí připravit nato, že závod bude delší a náročnější.

Do finále ženské tyčky překvapivě nepostoupila jedna z favoritek Britka Molly Cauderyová. Ve finále bude chybět i její kolegyně z reprezentace a obhájkyně bronzové medaile Holly Bradshawová. Finále čeká Švábíkovou ve středu večer.

České běžkyně na 400 metrů přímý postup do semifinále nevybojovaly. Lada Vondrová, Tereza Petržilková i Lurdes Gloria Manuel si svoji účast na hladké čtvrtce zopakují. Úterní opravy jsou na programu zítra v pravé poledne.

V dnešních opravných bězích se představili Nikoleta Jíchová a Matěj Krsek. Jíchová v běhu na 400 metrů překážek doběhla do cíle v čase 55,31 a na postup do semifinále to nestačilo. Krsek v hladké čtvrtce doběhl na druhém místě, předběhl jej jen Jihoafričan Lythe Pillay. Dále ale postupoval jen vítěz a Krsek ani z opravy do semifinále nepostoupil.

Související

David Kratochvíl má na své první paralympiádě už tři medaile.
Ostatní Paralympijské hry

Nevidomý šestnáctiletý plavec je na paralympiádě zjevením

finch230823_3377_hajiyeva_aze_u48kgj2b
Zahraniční

Slepí paralympijští judisté vidí, hrají karty a mají řidičáky

Martin Fuksa je olympijským vítězem
Ostatní OH Paříž

Kanoista Fuksa to dokázal! Dojel si pro olympijské zlato

Adam Ondra skončil v Paříži na šestém místě.
Ostatní OH Paříž

Adam Ondra zopakoval šesté místo z Tokia