čtvrtek 19. září 2024

Tvrdý trest za dron. FIFA potrestala Kanaďanky odečtem šesti bodů

Obhájkyně olympijského zlata sledovaly trénink soupeřek pomocí dronu. Trenérka a asistenti nesmějí rok působit ve fotbale

profimedia-0892328325.jpg

Kanaďanky duel s Novým Zélandem zvládly, vyhrály 2:1. Jenže žádné body nezískaly. Za sledování tréninku soupeřek pomocí dronu mají odečteno šest bodů.
Zdroj: profimedia

  • Kanaďanky duel s Novým Zélandem zvládly, vyhrály 2:1. Jenže žádné body nezískaly. Za sledování tréninku soupeřek pomocí dronu mají odečteno šest bodů.
  • Zdroj: profimedia

Fotbalový turnaj žen na olympiádě už na sebe strhl pozornost. Bohužel za ní není skvělý sportovní výkon, ale špionážní dron a odečet šesti bodů. Kanaďanky ještě před vstupem do turnaje sledovaly s přispěním dronu trénink svých nadcházejících soupeřek. To se Novozélanďankám nelíbilo a tak podaly stížnost.

Obhájkyně olympijského zlata z Tokia vstupní zápas zvládly a Nový Zéland porazily 2:1. To jim ale není nic platné. Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) totiž Kanaďankám udělila tvrdý trest - odebrala jim šest bodů. Disciplinární komise této organizace konstatovala, že trenérka Bev Priestmanová a její dva asistenti jsou vinní z nepřístojného chování a porušení zásad fair play.

Postup do čtvrtfinále se Kanaďankám tak řádně zkomplikoval. Dnes hrají proti domácí Francii, poté se ve skupině utkají ještě s Kolumbií. Nemohou si dovolit jakoukoliv ztrátu. Jenže i když vyhrají oba duely, budou mít na svém kontě po odečtu pouhé tři body a musel by jim pomoct vývoj ve zbývajících dvou skupinách. Do vyřazovací části totiž ze třetích míst postupují jen dva týmy.

Bev Priestmanová a asistenti dostali na rok zákaz působení ve fotbale. Právě suspendovaná trenérka převzala tým v roce 2020 a o rok později s ním vyhrála olympijský turnaj v Tokiu.

Autor: Evžen Zavadil

Související

profimedia-0893907485.jpg
Fotbal Chance liga

Disciplinárka prominula libereckému Ghalimu polovinu z dvouměsíčního trestu

profimedia-0754523760.jpg
Fotbal Chance liga

Křídelník Ekpai se vrací do ligy. Uspěl na testech v Českých Budějovicích

profimedia-0909716807.jpg
Fotbal Liga mistrů

City obranu Interu neprorazilo a tak má pouze bod, Celtic doma rozdrtil Slovan

profimedia-0896196307.jpg
Fotbal Změna majitele

Zbrojovka má konečně nového majitele, Regionální hospodářskou komoru Brno