čtvrtek 16. května 2024

Tušl prohrál soud, Naxera řeší milost, Tupěna chce peníze na nové advokáty

Neúspěchem skončila pro odsouzeného dezinformátora Patrika Tušla snaha zvrátit 19měsíční trest ve vězení. Odvolací soud žalobu zamítl. Tušlova advokátka Zuzana Venera Zlatohlávková zvažuje, že podá dovolání.

profimedia-0845796895

Patrik Tušl u soudu, 12. 2. 2024
Zdroj: Profimedia

  • Patrik Tušl u soudu, 12. 2. 2024
  • Zdroj: Profimedia

Tušl se ohrazoval proti rozsudku, který ho poslal na 19 měsíců za mříže za nebezpečné pronásledování šéfa lékařské komory Milana Kubka a evolučního biologa Jaroslava Flegra. Ještě před začátkem soudního jednání pronesl: „Udělali ze mě teroristu za to, že jsem řekl pravdu. Je to těžký, ve vězení se nevyspím, každou hodinu mě kontrolujou.“

V jednací síni byli těžkooděnci kvůli virválu, který dokázali udělat příznivci souzených dezinformátorů. Tentokrát nepřišel ani jeden.

Tušlově advokátce vadilo, že soud odmítl některé návrhy na doplnění dokazování. „Nabízeli jsme celou řadu důkazů, například výslech paní Kubkové. Zvážíme podání dovolání, řekla Zuzana Venera Zlatohlávková.

U soudu se objevil také advokát Norbert Naxera, který už neúspěšně zastupoval dezinformátory u několika soudů. Ten označil Tušla a jeho spoluobviněného kumpána Tomáše Čermáka, který dostal 5,5 roku za podporu terorismu, za nezávislé novináře, kteří jen dělali svou práci. „Tušl a Čermák z jedné strany zasahovali do práva na soukromí, ale z druhé strany to bylo ve veřejném zájmu, což by mělo mít přednost. Dělali to proto, že tady naprosto selhala mainstreamová média,“ připustil Naxera, že Kubku otravovali nejméně v deseti případech, obtěžovali po nocích řevem obyvatele domu, kde bydlí, domáhali se také odpovědí telefonicky a e-mailem.

Dezinformátoři se za novináře považují rádi a domáhají se vstupu na tiskovky, kam nemají akreditaci, tajně streamují soudní jednání nebo trvají na vpuštění do jednacích síní. Často se také domáhají rozhovorů s lidmi, kteří se s nimi ve skutečnosti vůbec nemusejí bavit. Mezi ty nejznámější, kteří se vydávají za novináře, patří Jana Peterková přezdívaná Tupěna, Pavel Zítko nebo Ivan Smetana.

Soud podle Naxery nerozhodl správně. „Je to samozřejmě nespravedlivé, členové senátu zřejmě neměli odvahu postavit se proti vládě, která se snaží tyto lidi kriminalizovat,“ pronesl, aniž by vysvětlil, jak by mohla vláda do rozhodování soudu zasahovat. A vyzval veřejnost, ať dá nesouhlas najevo také a připojí se 19. února k protestům zemědělců.

Zmínil rovněž, že byl ve věznici za Tomášem Čermákem, o kterém recidivistka Jana Peterková ještě před pár dny urputně tvrdila, že se jedná o klon, hologram nebo dvojníka. „Tomáš Čermák je ve vězení v Liberci a věří, že až se dostane k moci Babiš, že ho pustí,“ oznámil Naxera a moc neřešil, že v minulosti se Čermák právě proti Babišovi výrazně vymezoval.

Na právníky pro Čermáka vybírá peníze dezinformátorka Peterková. Ta po několik měsíců žádala fanoušky o příspěvek pro advokáty Galla a Bienka. Dnes přišla se kuriózním oznámením, že Naxera Čermáka identifikoval. „Pátý člověk, který Tomáše dobře zná, jeho vlastní právník potvrzuje jeho totožnost! Definitivní konec dohadů, a už za ním byl ve vězení osobně, i když není jeho advokát. Pana Gála a Bienka k obrovské škodě musíme kvůli fámě, že Tomáš není Tomáš, vypovědět, neboť nás kvůli této pověře zachvátil nedostatek financí,“ oznámila s logikou sobě vlastní Peterková, která se na šíření fámy intenzivně podílela.

Související

37569837896_602880f421_b
Zahraniční

Za nacistické heslo pokuta. Německý soud potrestal politika opoziční AfD

profimedia-0856539262
Domácí

Nerudová má problém: Pekarová ji nepodpoří, Konečná na ni podá žalobu

justice
Krimi

Ubodal otce, zranil matku. Dostal osm let vězení za opilství

6b120c1291cbc58f9479f3dcad4c986e
Krimi

Pád kazašského ministra dokonán. Za vraždu manželky jde na 24 let do vězení