čtvrtek 17. října 2024

Tusk vytáhl do boje proti migraci. Zavede hraniční kontroly a zruší právo na azyl

Žádné právo na azyl, takové je současná rétorika polské vlády. Na bedra kabinetu už začala dopadat kritika od lidskoprávních neziskovek.

48942929622_69796f174a_b

Adieu bežencům. Polsko chce zásadně omezit azylovou politiku.
Zdroj: Flickr

  • Adieu bežencům. Polsko chce zásadně omezit azylovou politiku.
  • Zdroj: Flickr

Jestliže v řadě evropských zemí už veřejnost i politici pocítili důsledky migrace, která započala v minulé desetiletce hesly typu "Refugees willkommen" a vyvrcholila obrovským nárůstem kriminality v řadě států, zatím se boj proti ní ukázal jako neúčinný. Polsko chce nyní k němu přistoupit ale radikálněji než jiné země, kde se⁷ o tvrdším boji stále spíše hovoří. Jak uved premiér Donald Tusk, hodlá jeho země požádat Evropskou unii, aby schválila pozastavení práva na azyl, jako součást boje proti nelegální migraci. Kromě toho chce Varšava zavést tvrdé hraniční kontroly, protože podle Tuska chce mít polská vláda detailní přehled, kdo do země přichází.

Největším problémem pro Polsko je hranice s Běloruskem. Právě přes ní začala v roce 2021 do země proudit vlna běženců z Afriky a Blízkého východu a Varšava z této vlny obvinila jak Bělorusko, tak jeho hlavního spojence Rusko.

Tuska už za jeho prohlášení začaly peskovat neziskové lidskoprávní organizace, které tvrdí, že Polsko se odvrací zády k huminárním krizím, které panuje v řadě míst světa. Podle nich je navíc pozastavení práva na migraci protiústavní krok.

Autor: Jan Skala

Související

GaBArFnWkAALf1g
Zahraniční

Do Ugandy s běženci. Nizozemská vláda představila protiimigrační plán

dobrovolníci
Domácí

Počet neziskovek v Česku klesl. Zaměstnanců však přibylo

migranti
Zahraniční

Albánie odmítá migranty, výjimku má pouze Itálie

1024px-Prime_Minister_Bjarni_Benediktsson_of_Iceland,_Arctic_Circle_Assembly,_13_October_2017_(37619773586)
Zahraniční

Na Islandu to vře. Kvůli migraci a energetice skončil tamní parlament